Venezuelská vláda a opozícia dosiahli dve predbežné dohody

Venezuelská vláda a opozícia dosiahli dve "predbežné dohody" o území Esequibo a obnovení prístupu k venezuelským aktívam v zahraničí. Informovali o tom agentúra AP a televízia France 24 na svojej webovej stránke.

07.09.2021 08:32
venezuela Foto: ,
Podpis dohody medzi venezuelskou vládou a opozíciou v Mexiku.
debata (4)

Predstavitelia venezuelskej vlády a opozície v pondelok v Mexiku uzavreli štvrté a posledné kolo rokovaní, ktoré sprostredkovalo Nórsko. Šéf delegácie venezuelskej vlády Jorge Rodríguez oznámil, že obe strany dospeli k „dvom predbežným dohodám“.

Delegácie sa dohodli na „ratifikácii a obrane zvrchovanosti Venezuely nad územím Guayana Esequiba“. Venezuela si na toto územie, ktoré je pod správou Guyany, robí nároky už viac ako 100 rokov.

Nicolás Maduro Čítajte viac Maduro znovu obvinil Spojené štáty a CIA, že ho chcú zavraždiť

Druhá dohoda, o ktorej informoval Rodríguez, sa týka ochrany venezuelského hospodárstva a venuje pozornosť sociálnej situácii obyvateľstva. Obe strany sa podľa jeho slov dohodli na potrebe zachrániť zahraničné aktíva patriace Venezuele, ktoré sú potrebné na obnovu krajiny po pandémii.

Delegácie sa na rokovania do Mexika vrátia 24. až 27. septembra. Prvým bodom ďalších rokovaní má byť podľa AP venezuelské súdnictvo a rešpektovanie ústavných inštitúcií.

Žiadajú koniec sankcií

Venezuelská vláda počas rokovaní takisto žiadala uvoľnenie sankcií, ktoré proti jej krajine zaviedli USA, pripomína France 24.

Venezuelský prezident Nicolás Maduro vyhlásil víťazstvo po voľbách v roku 2018, ktoré však boli podľa kritikov podvodné. Predseda Národného zhromaždenia Juan Guaidó sa v januári 2019 vyhlásil za dočasného prezidenta Venezuely a následne ho uznalo približne 60 krajín.

Mexická vláda ho však ako lídra Venezuely neuznala a spoločne s Uruguajom navrhla začatie rokovaní medzi Madurom a opozíciou.

Vláda bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa uvalila na Venezuelu a jej štátnu ropnú spoločnosť PDVSA prísne sankcie v neúspešnej snahe zosadiť Madura, ktorého juhoamerická krajina sa ocitla v hlbokej politickej, ekonomickej a humanitárnej kríze.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Venezuela