Španielsko vyhlásilo ostrov La Palma pre sopku za oblasť katastrofy

Za oblasť postihnutú prírodnou katastrofou označila v utorok španielska vláda kanársky ostrov La Palma, postihnutý erupciou sopky La Cumbre Vieja. Informuje o tom agentúra Reuters.

28.09.2021 17:33
Španielsko La Palma sopka erupcia Foto: ,
Erupcia sopky La Cumbre Vieja na španielskom ostrove La Palma, ktorý je súčasťou Kanárskych ostrovov v utorok 28. septembra 2021.
debata (2)

Tento krok podľa očakávania povedie k núdzovým dotáciám a ďalším podporným opatreniam v oblasti. Vláda v Madride už ohlásila prvý balík pomoci v hodnote 10,5 milióna eur. Z toho päť miliónov je určených na nákup domov a zvyšok na zaobstaranie nábytku a nevyhnutných domácich potrieb, uviedla hovorkyňa vlády Isabel Rodríguezová.

Láva zo sopky La Cumbre Vieja pomaly tečie dole jej západným svahom smerom k moru od 19. septembra, pripomína Reuters. Zničila takmer 600 domov, ako aj kostoly a banánové plantáže na ostrove La Palma, ktorý susedí s ďalším kanárskym ostrovom Tenerife.

Úrady na ostrove La Palma medzitým odporučili obyvateľom v štyroch lokalitách, aby zostali vo svojich domovoch a nevystavovali sa toxickým plynom. Tie by sa mohli uvoľňovať pri styku lávy dosahujúcej teplotu viac ako 1000 stupňov Celzia s vodami Atlantického oceánu, ktoré majú okolo 20 stupňov Celzia.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #sopka #kanárske ostrovy