Dve veľké priehrady zásobujúce vodou Istanbul takmer vyschli

Dve veľké priehrady, z ktorých pochádza väčšina dodávok vody pre najväčšie turecké mesto Istanbul, takmer vyschli.

06.10.2021 09:10
debata (5)

Naplnené sú menej ako z desiatich percent. Informoval o tom opoziční denník Duvar s odkazom na dáta Istanbulskej správy vôd a kanalizácií (ISKI). Dlhodobým problémom sucha v Turecku sa tento týždeň zaoberá v Ankare prvá konferencia vedcov, vládnych expertov i mimovládnych organizácií usporiadaná ministerstvom poľnohospodárstva.

Turecko s intenzívnym suchom zápasí od roku 2019 a minulý rok bol v tomto smere najhorší za päť rokov. Tento rok sa situácia ešte zhoršila, krajina sa v dôsledku sucha tiež potýkala s historickými lesnými požiarmi. Sucho bolo najhoršie v auguste, teraz s príchodom jesene by sa mohla situácia zlepšiť.

mead, colorado Čítajte viac Po prvýkrát je na rieke Colorado nedostatok vody, vláda zavádza opatrenia

Obrázky vysychajúcich tureckých priehrad a nádrží sa tento rok v miestnych médiách objavujú prakticky každý týždeň. Už v januári písali turecká médiá, že zásoby vody pre pätnásťmiliónový Istanbul boli na najnižšej úrovni za 15 rokov.

Chronický nedostatok

Z desiatich nádrží, ktoré zásobujú Istanbul, majú teraz najnižšiu úroveň priehrady Kazandere a Pabuçdere, ktorých naplnenosť klesla od apríla z približne 70 percent na menej ako desať.

Sucho mnohí experti pripisujú klimatickým zmenám. Istanbul sa ale potýka s chronickým nedostatkom vody a podľa niektorých odborníkov je hlavným dôvodom vysoká spotreba v dôsledku narastajúcej populácie tohto finančného a obchodného centra krajiny, ktoré navštevujú aj milióny turistov. Cestovný ruch síce klesol počas pandémie covidu-19, v rovnakej dobe ale podľa miestnych médií zase vzrástla spotreba vody kvôli hygienickým opatreniam.

K nedostatku vody v Istanbule prispievajú dlhodobo aj úniky vody v starej vodovodnej sústave. Asi pätina vody kvôli nim nedorazí k spotrebiteľovi, v niektorých štvrtiach je to až 35 percent, napísal v pondelok denník Daily Sabah v súvislosti s konferenciou v Ankare.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Istanbul #nedostatok vody