Zeman odvolil na zámku v Lánoch, povolebnej debaty sa nezúčastní

Český prezident Miloš Zeman už odvolil vo voľbách do Poslaneckej snemovne českého parlamentu. Zo zdravotných dôvodov nehlasoval priamo vo volebnej miestnosti, ale na zámku v Lánoch, kde mu priniesli prenosnú volebnú urnu.

08.10.2021 17:06
debata (4)

Zeman údajne volil sediac v kresle. „Úplne normálne voľby. Akurát pán prezident nešiel k nám, ale my k nemu,“ povedal šéf okrskovej komisie.

Zemanov hovorca Jiří Ovčáček v piatok po niekoľkých dňoch špekulácií pripustil, že prezident je chorý, avšak zdôraznil, že naďalej je schopný vykonávať svoje ústavné povinnosti.

Lekár mu odporučil obmedziť pracovné aktivity, a preto napríklad v nedeľu zrušil účasť v televíznej diskusnej relácii Partie.

Problémy s pečeňou?

Exprezident Václav Klaus sa nazdáva, že Zeman má problémy s pečeňou. „S jeho štýlom života, s pohárikom na jednej strane a cigaretkou na strane druhej, to súvisí, to vie každé malé dieťa," poznamenal pre rozhlasovú stanicu Impuls.

Niekdajšia ministerka zdravotníctva a psychiatrička Džamila Stehlíková si myslí, že Zemanov zdravotný stav je zlý, pričom prevoz do nemocnice bol potrebný. „Infúzna liečba vo vojenskej nemocnici zažehnala metabolický rozvrat, ale abstinencia od alkoholu v priebehu osemdňovej hospitalizácie viedla k nábehu na delírium tremens," napísala na svojom blogu. (Delírium je porucha vedomia s rôznymi podobami.) Hrad na toto tvrdenie reagoval slovami, že na Stehlíkovú podá žalobu na súd.

Česko, voľby Čítajte viac České voľby môžu rozhodnúť seniori

Čo sa týka alkoholu, je verejné tajomstvo, že Zeman nielen veľa fajčí, ale si aj rád často vypije. Kedysi píjaval becherovku, ale prestal, keď sa dozvedel, že veľký obsah cukru v tomto likéri mu neprospieva. Potom údajne začal piť ovocné destiláty, v poslednom čase vraj holduje bielemu vínu. Mimochodom, líder občianskych demokratov Petr Fiala, ktorý sa s ním stretol v deň, keď ho prepustili z nemocnice, povedal, že už mal na stole pohár s vínom.

Voľby do dolnej komory parlamentu sa konajú v piatok od 14:00 do 22:00 a v sobotu od 8:00 do 14:00. Svoje hlasy už odovzdali aj niektorí lídri kandidujúcich strán, okrem iných český premiér a predseda vládneho hnutia ANO Andrej Babiš, šéf Českej pirátskej strany Ivan Bartoš či predseda hnutia Sloboda a priama demokracia (SPD) Tomio Okamura.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Miloš Zeman #voľby v Česku