Iránca odsúdili za krádež kešu orieškov na 40 rán bičom a desať mesiacov väzenia

Súd v Iráne za krádež troch vrecúšok s kešu orieškami odsúdil muža na 40 rán bičom a desať mesiacov väzenia.

26.10.2021 14:55
Irán / vlajka / Foto: ,
debata (10)

V pondelok o tom informovala iránska agentúra Fars. Rozsudok pritom označila za prekvapivý s tým, že medzi „spáchaným zločinom a trestom je zjavný nepomer“. Zároveň vyzvala justíciu, aby prísny rozsudok vysvetlila alebo zjednala nápravu.

Iránska agentúra Mízán Online, ktorá sa špecializuje na justíciu, informovala, že sa úmernosťou trestu bude v provincii Kom zaoberať špeciálna komisia. Kedy bol rozsudok vynesený, nie je zo správy jasné.

Podľa Mízan Online sa komisia pravdepodobne pokúsi právnou cestou trest znížiť. V správe sa zároveň uvádza, že muž bol odsúdený na ročné väzenie za krádež v roku 2019, ale trest mu bol zmenený na podmienku, keď tovar vrátil. Podľa správ má muž deti. Rozsudok je podľa Fars právoplatný, pretože sa odsúdený neodvolal.

Na sociálnych sieťach zožalo rozhodnutie iránskeho súdu kritiku a posmech. „Od vydania Les Misérables uplynulo skoro 160 rokov, Jeanovia Valjeanovia sú naďalej odsudzovaní,“ uviedol jeden z užívateľov s odkazom na hlavnú postavu románu Victora Huga. „Krádež troch vrecúšok s kešu bola pravdepodobne zapríčinená hladom, to sa trestá desiatimi mesiacmi väzenia?“ napísal na twitteri jeden iránsky novinár.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #bičovanie #kešu oriešky