Štíhly štát, tučná vláda? Česku pribudnú ministri

Chystajú zoštíhlenie štátu, z rozpočtu chcú zosekať v prepočte miliardy eur. Pätica strán, ktorá sa v Česku pripravuje prevziať moc, napriek sľubom o znižovaní byrokracie ide rozšíriť počet vládnych kresiel. Na štruktúre nového kabinetu a základoch koaličnej zmluvy i vládneho programového vyhlásenia sa ich lídri dohodli v utorok večer.

02.11.2021 23:04 , aktualizované: 23:25
fiala Foto:
Líder koalície Spolu Petr Fiala
debata (2)

„Rozumiem tomu správne, že prvým krokom novej vládnej koalície k šetreniu bude rozšírenie kabinetu o tri kreslá (plus aparáty ministrov)?“ neveriacky sa opýtal na twitteri po skončení bezmála trinásťhodinového rokovacieho maratónu politológ Lukáš Jelínek.

Kandidát na premiéra Petr Fiala zvýšenie počtu členov vlády obhajoval potrebou zefektívniť jej prácu. Ministra pre európske záležitosti podľa neho krajina potrebuje pred budúcoročným českým predsedníctvom v EÚ. Minister pre vedu, výskum a inovácie sa má postarať úspech Česka v budúcnosti a člen vlády, ktorý bude mať na starosti legislatívu, má byť garantom dobre pripravených predlôh zákonov, vysvetlil Fiala. „Nevytvárame žiadne nové úrady, žiadne nové ministerstvá, ale pre lepšiu koordináciu niektorých záležitostí sme sa rozhodli poveriť niektorých členov vlády konkrétnymi úlohami,“ citoval lídra ODS i koalície Spolu portál Aktuálně.

Hlavným dôvodom pridávania kresiel je však zjavne potreba uspokojiť ambície všetkých piatich strán. Ich lídri sa dohodli, že koalícia Spolu, ktorú popri ODS tvoria ľudovci a TOP 09, ich dostane 11 a o zvyšných 7 sa rozdelia Piráti so Starostami a nezávislými (STAN).

Piráti a STAN išli do volieb so spoločnou listinou kandidátov. Voliči však krúžkovaním poslali do parlamentu osemnásobne viac starostov a nezávislých než pirátov. Frustrovaní lídri Pirátov z tohto nepomeru obvinili kolegov zo STAN, ktorí vraj porušili koaličnú dohodu, keď vyzývali na krúžkovanie svojich kandidátov.

Podľa politológa Josefa Mlejneka Piráti zámerne zverejnili pred rokovaním o vláde svoju analýzu, v ktorej STAN obviňujú z konkrétnych prípadov porušenia dohody. "Použili ju ako súčasť nátlaku, zjavne v snahe dosiahnuť lepšie zastúpenie vo vláde. Aby mali až tri ministerstvá. Vstup do vlády je pre Pirátov jedinou možnosťou, ako kompenzovať stratu 18 poslancov,“ povedal Mlejnek pre portál Novinky.

Líder Pirátov Ivan Bartoš v stredu pre portál iRozhlas potvrdil, že jeho strana bude mať na základe utorňajšej dohody vo vláde až troch ministrov. České médiá predpokladajú, že obsadia posty šéfov rezortov diplomacie, miestneho rozvoja s digitalizáciou, ako aj novovzniknutých európskych záležitostí. Znamená to, že STAN, ktorý má mnohonásobne viac poslancov ako Piráti, sa uspokojil iba so štyrmi ministrami.

V novozvolenej Poslaneckej snemovni bude mať päť strán chystajúcich sa vytvoriť vládu 108 mandátov, z toho Piráti iba štyri. Ak by pri rozdeľovaní vládnych kresiel malo byť striktne zohľadnené parlamentné zastúpenie strán, potom by budúci kabinet musel mať nie dohodnutých 18 členov, ale až 81.

Dohodu o rozdelení kresiel ešte vo štvrtok a piatok budú schvaľovať jednotlivé strany. V prípade Pirátov to znamená, že o nej bude hlasovať celá členská základňa. „Ivan Bartoš musel vyjednať silnú pozíciu vo vláde. Keby ju nevyjednal, tak by to členovia zmietli,“ povedal Mlejnek pre Novinky.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Petr Fiala #spolu #Ivan Bartoš #parlamentné voľby v Česku #PirSTAN