Lukašenko k Poľsku poslal stovky irackých migrantov, cez hranice neprešli

Migranti, ktorí sa chcú dostať z Bieloruska do Poľska, sa pokúsili v pondelok na hranici prekonať bariéry, informovali agentúry.

08.11.2021 12:05 , aktualizované: 18:07
poľsko, migranti Foto: ,
Poľskí vojaci blokujú migrantom vstup do krajiny na hraniciach s Bieloruskom pri poľskej obci Usnarz Gorny.
debata (32)

Podľa agentúry AP na videozáznamoch, ktoré zverejnili bieloruské médiá, vidno, ako migranti používajú vyvrátené stromy, aby sa dostali cez plot.

Poľské ministerstvo vnútra uviedlo, že odvrátilo pokus o nelegálny vstup na územie krajiny a že situácia je už pod kontrolou. Zverejnilo video, na ktorom je vidieť, ako sa migranti pokúšajú prekonať bariéru so žiletkovým plotom a ako hádžu predmety na poľské jednotky lemujúce plot.

Podľa AP nemožno nezávisle overiť, čo sa na hranici deje, pretože novinári majú na prácu v Bielorusku obmedzenia a v Poľsku im v tom bráni výnimočný stav.

Podľa agentúry TASS Výbor pre štátnu hranicu Bieloruskej republiky uviedol, že migranti začali ničiť plot po tom, čo poľské sily použili proti nim nesmrtiace zbrane.

Plyn a drony

„V reakcii na zbytočné použitie nesmrtiacich prostriedkov časť utečencov podnikla ráznejšie kroky a začala ničiť poľské bariéry,“ napísal výbor na svojom účte na platforme Telegram.

„Napriek absencii agresívnych akcií zo strany utečencov poľské bezpečnostné služby použili lietadlá na vyvinutie psychologického nátlaku namiesto toho, aby sa snažili situáciu vyriešiť,“ uvádza sa v správe s tým, že na ľudí hľadajúcich ochranu striekali slzotvorný plyn.

Podľa agentúry PAP poľský premiér Mateusz Morawiecki medzitým na sociálnej sieti na Facebook napísal, že „vláda je odhodlaná a bude brániť bezpečnosť našej krajiny a celej EÚ, dodržiavajúc naše medzinárodné záväzky a najmä majúc na pamäti štátne záujmy a bezpečnosť poľských vojakov, príslušníkov pohraničnej stráže a občanov“.

Premiér v dôsledku tejto situácie zvolal krízové stretnutie, na ktorom sa zúčastnili podpredseda vlády Jaroslaw Kaczyňski, ktorý je zároveň lídrom poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť, minister vnútra Mariusz Kamiňski, minister obrany Mariusz Blaszczak, minister zahraničných vecí Zbigniew Rau a šéf Úradu pre národnú bezpečnosť Pawel Soloch.

„Na ministerstve obrany prebieha mimoriadne zasadnutie vládneho krízového manažmentu za účasti všetkých poľských služieb v súvislosti s krízou, ktorú spôsobil Lukašenkov bieloruský režim na poľsko-bieloruskej hranici,“ dodal Morawiecki.

Plot / Hranica / Útek / Čítajte viac Litva ako prvá začala stavať na hraniciach s Bieloruskom oceľový plot

Schôdzka sa bude konať za účasti predsedu vlády Mateusza Morawieckého, podpredsedu vlády Jaroslawa Kaczyňského, vedúcich predstaviteľov ministerstva vnútra a správy, ministerstva národnej obrany a predstaviteľov príslušných služieb, uviedol vláda hovorca Piotr Müller.

Poľské ministerstvo zahraničných vecí v súvislosti s výbojom na hranici s Bieloruskom varovalo pred provokáciami, dodal Onet.pl.

12-tisíc vojakov

Hovorkyňa poľskej pohraničnej stráže Ewelina Szczepanská podľa agentúry AP uviedla, že na hraniciach Poľska s Bieloruskom boli vyslané posily pohraničnej stráže, polície a armády.

Poľský minister obrany Mariusz Blaszczak na Twitteri oznámil, že „na hraniciach je v službe viac ako 12 000 vojakov“. Dodal, že spolu s ostatnými zložkami " sme pripravení brániť poľskú hranicu".

Aj hovorca poľských bezpečnostných služieb Stanislaw Zaryn zverejnil na sociálnej sieti Twitter video, na ktorom vidno stovky ľudí kráčajúcich po ceste medzi lesmi. „Veľmi znepokojujúce informácie z hraníc,“ komentoval Zaryn.

Lukašenko Čítajte viac Lukašenko ide trestať ľudí za sledovanie sociálnych sietí

Aktivuje článok 4?

Poľsko by malo zvážiť aktivovanie článku 4 zmluvy o NATO s cieľom pomôcť krajine vyrovnať sa s migračnou vlnou, vyhlásil predseda poľskej opozičnej Občianskej platformy (PO) Donald Tusk.

Ako vysvetlila agentúra PAP, podľa článku 4 Severoatlantickej zmluvy sa členovia NATO stretávajú, aby prediskutovali obavy z ohrozenia územnej celistvosti, politickej nezávislosti alebo bezpečnosti.

Tusk povedal, že je „veľmi znepokojený tým, čo sa dnes deje a čo sa pravdepodobne stane v najbližších hodinách na našej východnej hranici“.

Tusk povedal, že „skutočným problémom je to, že nikto nevie, čo sa poľská vláda chystá urobiť“. „Naše vzťahy s našim východným susedom sa ešte viac zhoršia,“ uviedol.

Tusk zároveň vyzval vládu, aby začala rozhovory s opozíciou, a prezidenta, aby zvolal zasadnutie Národnej bezpečnostnej rady naprieč stranami. „Najdôležitejšie je možno zvážiť, či by sme mali aktivovať článok 4 NATO, ak je naša hranica priamo ohrozená fyzickým tlakom s bieloruskou účasťou, a tým myslím bieloruské štátne služby,“ povedal Tusk.

Odplata za kritiku

Poľsko je od leta pod čoraz väčším náporom migrantov z Blízkeho východu a Afriky, ktorí sa snažia dostať do EÚ. Poľsko tieto pokusy blokuje alebo tých, ktorí cez hranicu prechádzajú, posiela späť do Bieloruska.

Varšava a EÚ tvrdia, že ide o organizovanú akciu bieloruskej vlády zameranú na destabilizáciu bloku ako odvetu za západné sankcie uvalené v súvislosti s kontroverznými prezidentskými voľbami, brutálnym potlačením následných protestov i prenasledovaním bieloruskej opozície.

Poľská pohraničná stráž už viackrát informovala o incidentoch a vyhrážkach, ktorým boli zo strany bieloruských zložiek vystavení príslušníci poľských bezpečnostných síl.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #bielorusko #migranti