Babiš pripustil kandidatúru na českého prezidenta

Dosluhujúci český premiér Andrej Babiš (ANO) v piatok pripustil, že by mohol kandidovať na prezidenta republiky, keby sa našlo dostatok ľudí, ktorí by ho do boja o Hrad vyslali. Vyjadril sa tak vo videu na platforme YouTube.

20.11.2021 11:32
Andrej Babiš Foto:
Dosluhujúci český premiér Andrej Babiš
debata (11)

Babiš svoju kandidatúru novinárom dosiaľ nevyvrátil. „Všetci sa na to pýtajú, tak mi napadlo, že keby ľudia začali zbierať petičné hárky a bolo dosť podpisov… Ale nechcem predbiehať, uvidíme. Teraz to nie je téma,“ odpovedal Babiš v krátkom videu jednej svojej fanúšičke v súvislosti so svojou možnou prezidentskou kandidatúrou.

Zber podpisov by mohol zafungovať ako kampaň aj ako test popularity po odchode do opozície. Novinárom svoju kandidatúru na Hrad Babiš nevyvrátil a tému ľahko priživuje, napr. výrokmi o tom, že mu súčasný prezident Miloš Zeman, ktorému skončí mandát v marci 2023, povedal, že by ho za prezidenta volil, alebo že ho ku kandidatúre dokonca vyzval.

Podľa politológov a sociológov nie je Babiš bez šance. Sociológ Jan Herzmann považuje Babiša za jedného z najsilnejších kandidátov. "Postup do druhého kola by mal skoro istý. Ako by dopadlo druhé kolo, by záležalo na tom, kto by bol jeho protikandidátom,“ povedal v rozhovore pre denník Právo.

Silnými kandidátmi by podľa Herzmanna mohli byť aj generál Petr Pavel, šéf odborárov Josef Středula, predseda hnutia STAN Vít Rakušan alebo bývalý prezidentský kandidát a súčasný senátor Pavel Fischer. Riadne prezidentské voľby sú v Česku naplánované na jar 2023. Vtedy sa skončí po piatich rokoch mandát Milošovi Zemanovi, ktorý už znova kandidovať nemôže.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš