Na Martiniku ľudia protestovali proti povinnému očkovaniu streľbou po policajtoch

Na Martiniku, francúzskom ostrove v Karibiku, ľudia druhú noc v rade strieľali po policajtoch pre ich nesúhlas s povinným očkovaním proti covidu. Protesty sa na Martinik preliali z neďalekého ostrova Guadeloupe, ktorý je tiež zámorským územím Francúzska.

24.11.2021 17:06
debata (10)

Stanica BFM TV s odvolaním sa na miestnu políciu uviedla, že streľba trvala niekoľko hodín. Situácia je podľa stanice stále „veľmi napätá“, aj keď odbory nariadili odstránenie barikád, ktoré demonštranti postavili.

Ľudia v posledných dňoch strieľali na policajtov ostrými nábojmi aj na ostrove Guadeloupe, kde minulý týždeň prepukli nepokoje. Generálny štrajk na ostrove trvá druhý týždeň. Kvôli rabovaniu je zatvorená väčšina obchodov.

Násilnosti prepukli v súvislosti s protestom odborových organizácií, najmä kvôli nesúhlasu s povinným očkovaním pre zdravotníkov a nutnosťou preukazovať sa covidovým certifikátom pred vstupom do väčšiny verejných priestorov.

Povinnosť očkovania pobúrila časť populácie, ktorej predkovia boli otroci, ktorí pracovali na francúzskych cukrových plantážach. Počas 20. storočia bolo mnoho ostrovanov tiež systematicky vystavovaných toxickým pesticídom používaným na banánových plantážach.

V pondelok sa začal generálny štrajk aj na Martiniku. Protestujúci požadujú okrem zrušenia povinného očkovania aj riešenie vysokých cien pohonných hmôt.

Karibik zasiahla v posledných týždňoch nová vlna koronavírusových infekcií, ktorá viedla k lockdownom, zrušeným letom a zahlteniu nemocníc. Deje sa tak vo chvíli, keď turizmus začal vykazovať známky oživenia.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #covid pas #očkovanie proti koronavírusu #Martinik