Francúzsko a Taliansko podpísali kvirinálsku dohodu pre éru po Merkelovej

Taliansky premiér Mario Draghi a francúzsky prezident Emmanuel Macron podpísali v piatok dohodu, ktorej cieľom je posilniť bilaterálne vzťahy ich krajín. Dohoda prichádza v čase odchodu nemeckej kancelárky Angely Merkelovej z európskej politickej scény.

26.11.2021 14:43
Mario Draghi / Emmanuel Macron / Foto: ,
Taliansky premiér Mario Draghi (vpravo) a francúzsky prezident Emmanuel Macron počas tlačového brífingu po podpise Kvirinálskej dohody vo Villa Madama v Ríme, 26. november 2021
debata (4)

„Kvirinálska dohoda je historickým okamihom vo vzťahoch medzi našimi krajinami. Francúzsko a Taliansko takto ďalej posilňujú svoje diplomatické, obchodné, politické a kultúrne väzby,“ uviedol Draghi.

Macron doplnil, že Kvirinálska dohoda nemá narušiť vzťahy jeho krajiny s Nemeckom, ale ich má dopĺňať. „Naším cieľom je silnejšia a suverénnejšia Európa… Európa, ktorá vie brániť svoje hranice a aj seba,“ vyhlásil Macron.

Detaily dohody zatiaľ nie sú známe. Očakáva sa od nej, že napraví niekoľkoročné búrlivé vzťahy medzi Francúzskom a Talianskom. K prvým vyjednávaniam o nej došlo v roku 2018. Potom sa však v Taliansku dostali k moci populisti, ktorí mali na migráciu iný názor ako Paríž.

Vzťahy medzi týmito dvoma krajinami dosiahli bod mrazu v roku 2019, keď Macron nakrátko stiahol francúzskeho veľvyslanca v Taliansku. Tento rok, po nástupe vlády Maria Draghiho, sa začali vzťahy medzi Rímom a Parížom zlepšovať. Nový nemecký kabinet bude zrejme zameraný viac na vnútornú politiku, najmä zo začiatku.

Taliansky premiér Mario Draghi (vpravo) a... Foto: SITA/AP, Domenico Stinellis
Mario Draghi / Emmanuel Macron / Taliansky premiér Mario Draghi (vpravo) a francúzsky prezident Emmanuel Macron počas tlačového brífingu po podpise Kvirinálskej dohody vo Villa Madama v Ríme, 26. november 2021

„Macron chce vytvoriť novú os s Talianskom, pričom záujem Ríma je pripojiť sa k tandemu Francúzska a Nemecka,“ uviedol zdroj z prostredia talianskej diplomacie. Zdroje z francúzskej diplomacie odmietajú, že by Paríž touto dohodou menil svoje diplomatické priority.

„Nikdy sme sa s našimi európskymi partnermi nehrali na manželský trojuholník. Naše bilaterálne vzťahy s jednotlivými krajinami sa naopak dopĺňajú,“ uviedol zdroj.

Kvirinálska dohoda je voľne modelovaná podľa francúzsko-nemeckého paktu z roku 1963. Aj preto sa očakáva, že povedie k podobnej koordinácii kľúčových politických krokov v rámci európskej agendy medzi Parížom a Rímom.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Francúzsko #Angela Merkelová