Čaputová sa stretla s kolegami z V4, Zeman sa vyslovil za povinné očkovanie

Svet čelí mnohým krízam, svet sa mení, výzvy, ktoré pribúdajú, sú početnejšie a zložitejšie. Preto je potrebné zomknúť sa, spolupracovať v duchu zakladateľov Vyšehradskej štvorky. Povedala to v pondelok prezidentka SR Zuzana Čaputová na summite prezidentov krajín Vyšehradskej štvorky v Budapešti.

29.11.2021 15:41
Maďarsko, SR, V4, Čaputová, summit Foto: ,
Sprava prezidentka SR Zuzana Čaputová, prezident Maďarska János Áder a prezident Poľska Andrzej Duda pózujú počas stretnutia prezidentov členských krajín Vyšehradskej štvorky (V4) v Budapešti v pondelok 29. novembra 2021. Prezident Českej republiky Miloš Zeman sa k rokovaniam pripojil z Prahy prostredníctvom videohovoru.
debata (32)

Čaputová ocenila zhodu prezidentov V4 na iniciatíve, v rámci ktorej chcú vyzvať občanov svojich krajín, aby sa dali zaočkovať proti koronavírusu. „Očkovanie považujeme za jedinú a najlepšiu stratégiu (ako) predchádzať vážnym ochoreniam,“ zdôraznila.

VIDEO: Čaputová na summite V4: Čelíme mnohým krízam, potrebujeme sa zomknúť.
Video

Český prezident Miloš Zeman sa z Prahy pripojil virtuálne a vyslovil za povinné očkovanie proti covidu. Na sociálnej sieti Twitter to uviedol jeho hovorca Jiří Ovčáček.

„Všetci politici sa boja povedať, že jediným riešením je povinné očkovanie, pretože by stratili hlasy. Ja si to môžem dovoliť, pretože ja už po desiatich rokoch končím vo funkcii prezidenta,“ uviedol Zeman podľa Ovčáčka.

„Uvažujme podobne ako Rakúsko o povinnom očkovaní, pretože sa zdá, že je to naozaj jediná cesta, ako sa z tej covidovej krízy dostať,“ dodal český prezident podľa svojho hovorcu. Zeman je zaočkovaný treťou dávkou. Vo štvrtok mal pozitívny test na COVID-19. Podľa lekárov však príznaky choroby nemal.

Maďarský prezident János Áder k otázke očkovania proti ochoreniu COVID-19 povedal, že Maďarsko neplánuje zavedenie povinnej vakcinácie.

Prezidentka: Bielorusko zneužíva utečencov

K otázke bezpečnostnej situácii na poľsko-bieloruských hraniciach Čaputová povedala, že zneužívanie utečencov bieloruským režimom považujú prezidenti V4 za absolútne neprípustné. Oznámila, že Česko, Maďarsko i Slovensko vyjadrili Poľsku solidaritu a ponúkli v prípade potreby pomoc.

„Hovoríme o ochrane spoločných hraníc v rámci Európskej únie, hovoríme o ochrane hraníc v rámci Severoatlantickej aliancie,“ dodala Čaputová.

Prezidenti hovorili aj o prítomnosti ruských vojsk na hranici s Ukrajinou, o klimatickej kríze, o hospodárskych výzvach krajín tohto zoskupenia aj z globálneho hľadiska, ale aj o šíriacich sa dezinformáciách a polarizácii spoločností.

Áder: Problémy v Poľsku ani Maďarsku nie sú

Slovensko sleduje diskusiu v rámci Európskej únie týkajúcu sa otázok právneho štátu, reagovala prezidentka SR Zuzana Čaputová v pondelok na novinársku otázku týkajúcu sa stavu právneho štátu v Poľsku a Maďarsku. Jej slová zazneli na tlačovej konferencii po budapeštianskom summite prezidentov Vyšehradskej štvorky.

Na otázku zareagoval aj maďarský prezident János Áder, ktorý podčiarkol, že v tejto otázke nie je potrebné žiadne spoločné vystupovanie, pretože podľa jeho slov žiadne problémy nie sú v Poľsku, a ani v Maďarsku.

„Vďaka dobrým vzájomným vzťahom a otvorenému dialógu môžeme hovoriť aj o témach, na ktoré nemáme jednotný názor. Hovorila som dnes aj o téme právneho štátu. Rešpektujeme vnútropolitický vývoj v jednotlivých krajinách, zároveň sledujeme dialóg v otázke právneho štátu v rámci EÚ, ako aj medzi jednotlivými inštitúciami a členským štátmi,“ konštatovala.

Viesť dialóg na akúkoľvek tému je podľa jej slov absolútne legitímne; súčasne je ale potrebné, aby neboli spochybňované základné hodnoty a základné právne rámce, na ktorých je EÚ postavená.

Čaputová opakovane zdôraznila nutnosť jednoty a silnej EÚ, podľa jej slov obzvlášť v časoch, keď Európa čelí mnohým krízam.

Summitu sa zúčastnil aj poľský prezident Andrzej Duda, kým prezident Českej republiky Miloš Zeman sa do diskusie vzhľadom na svoj zdravotný stav zapojil z Prahy prostredníctvom videohovoru.

32 debata chyba