Po 400 rokoch koniec zväzku s monarchiou. Barbados sa stal republikou

Karibský ostrov Barbados sa stal republikou. Britskú kráľovnú Alžbetu II. ako hlavu štátu dnes nahradila Sandra Masonová, ako vôbec prvá prezidentka krajiny, ktorú si Barbadosania zvolili minulý mesiac. Masonová bola doposiaľ generálnou guvernérkou, čo znamená, že v krajine oficiálne zastupovala britskú kráľovnú.

30.11.2021 07:07 , aktualizované: 07:50
debata (16)

Funkcia sa slávnostne ujala zložením prísahy v deň 55. výročia od chvíle, keď niekdajšia britská kolónia získala na Spojenom kráľovstve nezávislosť. Barbados tak prerušil imperiálne väzby s Britániou takmer 400 rokov po tom, ako na tento ostrov dorazili prvé anglické lode, informovala pondelok agentúra Reuters.

Súčasťou inaugurácie prvej barbadoskej prezidentky bolo aj spustenie kráľovskej štandardy. Na slávnostnej ceremónii v hlavnom meste Bridgetown sa zúčastnil aj britský princ Charles, ktorý uviedol, že vzťahy medzi Britániou a Barbadosom ostanú nezmenené, rovnako ako aj vzťahy medzi ľuďmi týchto dvoch krajín.

Na tejto ceremónii, ktorá sa začala už v pondelok neskoro večer, sa okrem princa Charlesa a viacerých lídrov či hodnostárov zúčastnila aj najznámejšia Barbadosanka, speváčka Rihanna. Po celej krajine sa konali oslavy a ľudia zapaľovali ohňostroje, píše AFP.

Kráľovná Alžbeta II. v posolstve zaželala obyvateľom ostrovného štátu „šťastie, mier a prosperitu v budúcnosti“ a zdôraznila dôležitosť „pokračovania priateľstva“ so Spojeným kráľovstvom, píše spravodajský server Sky News.

Úderom polnoci miestneho času (5:00 SEČ) sa za jasotu ľudí v hlavnom meste Bridgetowne zrodila nová republika, popísala agentúra Reuters. Na zaplnenom námestí Národných hrdinov zaznela okrem iného barbadoská hymna. Slávnosti sa zúčastnil aj britský princ Charles. Spúšťanie kráľovskej štandardy a vyhlásenie republiky sa prizeral zádumčivo, píše Reuters.

Záležitosť ľudu

Barbados bola pôvodne britská kolónia, ktorá získala nezávislosť od Británie v roku 1966. So Spojeným kráľovstvom si však podobne ako iné bývalé kolónie doposiaľ zachovala oficiálne väzby a uznávala britského monarchu ako svojho najvyššieho predstaviteľa. Barbadoská vláda však vlani oznámila svoje rozhodnutie stať sa do osláv 55. výročia svojej nezávislosti republikou.

617582915 Čítajte viac Z Rihanny je miliardárka! Výška jej majetku? Z tej sumy sa zatočí hlava

Za uplynulých takmer 30 rokov sa pritom Barbados stane prvou krajinou, ktorá prestane uznávať britskú kráľovnú Alžbetu II. za svoju najvyššiu predstaviteľku. K tomuto kroku totiž naposledy pristúpil ostrovný štát Maurícius ležiaci v Indickom oceáne ešte v roku 1992.

Podľa Reuters však môže toto konanie Barbadosu podnietiť diskusie o prijatí podobného kroku aj v ďalších bývalých britských kolóniách, akými sú napríklad Austrália, Jamajka či Kanada, v ktorých taktiež dodnes uznávajú britského monarchu za svojho najvyššieho predstaviteľa.

Cukor a otroci

Barbados sa stal britskou kolóniou v polovici 17. storočia. Čoskoro sa stal dôležitým exportérom cukru na anglický trh, pričom bol podľa Reuters tiež ohniskom transatlantického obchodu s otrokmi. Dnešná populácia čítajúca necelých 300 000 obyvateľov je v drvivej väčšine afrického pôvodu.

Čiastočnú samosprávu získal v roku 1948 a v roku potom 1966 nezávislosť. Na čele štátu zostala formálne kráľovná, ktorú zastupoval generálny guvernér. Úmysel zmeniť ústavu a urobiť z konštitučnej monarchie republiku na čele s prezidentom oznámila barbadoská vláda vlani v septembri, neskôr krok schválil tamojší parlament.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Barbados