Olaf Scholz bol zvolený za nového nemeckého kancelára

Za nového nemeckého kancelára zvolili poslanci Spolkového snemu (Bundestagu) v stredu Olafa Scholza zo Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD), ktorý z celkových 707 odovzdaných hlasov získal 395. Informoval o tom na svojej webstránke denník Süddeutsche Zeitung.

08.12.2021 09:15 , aktualizované: 10:46
Olaf Scholz Foto: ,
Olaf Scholz (uprostred) prijíma gratulácie po tom, čo bol zvolený za nového kancelára na zasadnutí nemeckého spolkového snemu (Bundestag) 8. decembra 2021 v Berlíne
debata (1)

Na zvolenie potreboval Scholz získať v 736-člennom Bundestagu najmenej 369 hlasov. Proti hlasovalo 303 poslancov, šesť sa zdržalo a tri hlasy boli neplatné. Poslanci Scholzovi k zvoleniu zagratulovali dlhým potleskom.

Bezprostredne po zvolení odovzdá Scholzovi menovací dekrét prezident Frank-Walter Steinmeier na zámku Bellevue. Scholz následne zloží v Spolkovom sneme slávnostnú prísahu. Po tom, čo prezident vymenuje ministrov nového kabinetu, sa proces vzniku vlády po približne desiatich týždňoch od septembrových parlamentných volieb ukončí. Prvé zasadnutie novej vlády sa uskutoční v stredu o 18.00 h.

Na mieste pre hostí v Spolkovom sneme sedela i končiaca konzervatívna kancelárka Angela Merkelová, ktorá po tom, čo ju predsedníčka dolnej komory parlamentu Bärbel Basová privítala, zožala od zákonodarcov takisto dlhý potlesk.

Scholz sa stal štvrtým kancelárom z radov sociálnych demokratov po Willym Brandtovi, Helmutovi Schmidtovi a Gerhardovi Schröderovi. Scholz, ktorý pôsobil dosiaľ ako vicekancelár a minister financií, bude stáť na čele vlády zloženej z SPD, Zelených a Slobodnej demokratickej strany (FDP).

Olaf Scholz (uprostred) prijíma gratulácie po... Foto: SITA/AP, Markus Schreiber
Olaf Scholz / Bundestag / Olaf Scholz (uprostred) prijíma gratulácie po tom, čo bol zvolený za nového nemeckého kancelára

Takmer dve tretiny občanov Nemecka si myslia, že Scholz nebude vládnuť dlhšie než jedno štvorročné funkčné obdobie. Len necelá štvrtina opýtaných (22 percent) navyše verí tomu, že nová vláda prinesie výrazné zmeny, aké prisľúbila. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky inštitútu YouGov pre agentúru DPA, ktorého výsledky boli zverejnené v stredu.

Dvadsať percent respondentov vychádza z toho, že pred nasledujúcimi voľbami do Spolkového snemu sa nová koaličná vláda Sociálnodemokra­tickej strany Nemecka (SPD), Zelených a Slobodnej demokratickej strany (FDP) rozpadne, píše denník Die Welt.

Ďalších 44 percent je presvedčených, že v súčasnosti 63-ročný Scholz nebude po uplynutí štvorročného mandátu znovuzvolený. Jeho druhé funkčné obdobie očakáva len 16 percent ľudí. Len 1,3 percenta verí, že Scholz zostane v úrade kancelára tak dlho ako jeho predchodkyňa Angela Merkelová, čiže 16 rokov. To, že nová vláda prinesie len malé zmeny, si myslí 51 percent ľudí. Žiadne zmeny nenastanú podľa 16 percent opýtaných.

Scholz, ktorý by sa mal stať deviatym povojnovým kancelárom Nemecka, viackrát zdôraznil, že tzv. semaforovú vládu SPD, FDP a Zelených považuje za dlhodobý projekt. Táto koalícia nastupuje, „aby priateľsky spolupracovala a aby bola znovuzvolená“, povedal v sobotu na zjazde SPD, na ktorom delegáti strany podpísali koaličnú zmluvu.

S doterajšou prácou odchádzajúcej kancelárky Merkelovej, ktorá bola vo funkcii dovedna 5 860 dní, je spokojných 55 percent opýtaných. Nespokojných je, naopak, len 38 percent ľudí. Prieskum prebiehal od 1. do 3. decembra na vzorke 2067 respondentov.

Angelqa Merkelová, kytica, rozlúčka Čítajte viac Angela Merkelová - výnimočná aj obyčajná
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Olaf Scholz