Južná Kórea nebude diplomaticky bojkotovať olympiádu v Pekingu

Južná Kórea sa nepridá k Spojeným štátom v diplomatickom bojkote zimných olympijských hier v Pekingu. Oznámil to v pondelok juhokórejský prezident Mun Če-in, podľa ktorého je potrebné spolupracovať s Čínou.

13.12.2021 06:49
Olympiáda / ZOH Peking / Foto: ,
debata (7)

Mun na návšteve Austrálie povedal, že jeho vláda „neuvažuje“ o bojkote olympiády na protest proti porušovaniu ľudských práv v Číne, aký už oznámilo viacero západných krajín. Doplnil, že Soul o účasť na takomto bojkote žiadna iná krajina, a teda ani USA, nepožiadala.

Rozhodnutie Washingtonu nevyslať na pekinskú olympiádu v budúcom roku oficiálnu delegáciu ponechalo Južnú Kóreu v chúlostivej situácii. Snaží sa totiž nenarušiť vzťahy so svojím hlavným spojencom Washingtonom, no ani dôležité ekonomické väzby s Pekingom.

Bojkot schladil aj nádeje Soulu na využitie olympiády ako miesta pre pokročenie v medzikórejskom zmierení, ako to bolo počas olympijských hier v Južnej Kórei v roku 2018, či pre možné vyhlásenie oficiálneho konca kórejskej vojny z rokov 1950–53. Tá sa skončila prímerím, nie mierovou zmluvou.

„Spojené štáty, Čína a Severná Kórea vyjadrili v zásade svoj súhlas,“ povedal Mun v zmienke o deklarácii o ukončení vojny. „Nemohli sme však začať rozhovory, pretože Severná Kórea žiada ako podmienku ukončenie nepriateľskej politiky USA voči nej.“

Juhokórejský prezident zdôraznil, že jeho krajina chce presadzovať slobodný a otvorený tichomorský región, no musí zohľadňovať aj úlohu Číny pri úsilí o mier na Kórejskom polostrove. „Potrebujeme konštruktívne aktivity Číny pre denuklearizáciu Severnej Kórey,“ dodal Mun.

Mun Če-in je na trojdňovej štátnej návšteve Austrálie, počas ktorej obe krajiny podpísali sériu dohôd o technologickej a vojenskej spolupráci. Patrí k nim predaj 30 húfnic Austrálii v rámci kontraktu za 720 miliónov dolárov.

Vľavo juhokórejský prezident Mun Če-in a... Foto: SITA/AP, Lukas Coch
Mun Če-in / Scott Morrison / Vľavo juhokórejský prezident Mun Če-in a austrálsky premiér Scott Morrison v budove parlamentu v metropole Canberra, 13. decembra 2021
Zuzana Čaputová Čítajte viac Čaputová ani Kollár sa nechystajú na olympiádu do Pekingu
7 debata chyba
Viac na túto tému: #olympiáda #Južná Kórea