Kosovo prenajme Dánsku 300 väzenských ciel

Kosovo prenajme Dánsku 300 väzenských ciel v snahe pomôcť tejto škandinávskej krajine vysporiadať sa s problémom preplnených väzníc.

17.12.2021 06:59
Kosovo, vlajka, znak Foto:
Kosovo
debata (38)

Kosovské ministerstvo spravodlivosti vo štvrtok oznámilo, že s Dánskom uzavrelo o prenájme väzenských ciel predbežnú dohodu.

Vo vyhlásení ministerstva sa uvádza, že desaťročná dohoda prinesie Kosovu 210 miliónov eur, ktoré Priština využije na financovanie justičného systému a projekty v oblasti využitia obnoviteľných zdrojov energie.

Rezort spravodlivosti vo vyhlásení tiež dodal, že z „Dánska prídu iba väzni, ktorí nie sú nebezpeční“. Ako a kým však budú prenajaté cely spravované, rezort nespresnil. Kosovské väznice sú takmer na 100 percent obsadené.

Ministerstvo vo vyhlásení okrem toho uviedlo, že „dánske inštitúcie pozitívne ohodnotili zaobchádzanie s väzňami v kosovských väzniciach a tiež ich kapacity“. Predbežná dohoda bude podpísaná na budúci týždeň aj za účasti dánskych predstaviteľov.

Kosovo vyhlásilo v roku 2008 nezávislosť od Srbska, ktoré ho však stále odmieta uznať a považuje ho za súčasť svojho územia. Kosovo ako nezávislý štát doteraz neuznalo ani päť členských krajín EÚ — Cyprus, Grécko, Rumunsko, Slovensko a Španielsko.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #väzenie #Dánsko #Kosovo