Rusi úspešne otestovali salvu hypersonických rakiet Zirkón

Ruská armáda v noci na piatok úspešne otestovala hypersonický raketový systém Cirkon (Zirkón). Oznámil to v piatok ruský prezident Vladimir Putin, podľa ktorého tento raketový systém pomôže zvýšiť "bezpečnosť a obranyschopnosť" Ruska, informovala agentúra TASS.

24.12.2021 19:04 , aktualizované: 25.12.2021 07:37
Rusko, strela, Zirkón, hypersonická raketa, test Foto:
Odpálenie hypersonickej rakety Cirkon (Zirkón) v Bielom mori na námorný cieľ vzdialený viac ako 400 kilometrov v pondelok 29. novembra 2021.
debata (574)

„Dnes v noci, presnejšie nadránom, bol vykonaný salvový štart hypersonického systému Zirkón. Ide o našu najnovšiu raketu, ktorá dokáže zasiahnuť ako morské tak i pozemné ciele. Skúška bola úspešná, bezchybná. Pre našu krajinu je to veľká udalosť – je to ozajstný krok smerom k zvýšeniu bezpečnosti a obranyschopnosti Ruska,“ uviedol Putin.

VIDEO: Ruský raketový systém Zirkón, prvý z testov v októbri 2020 na záberoch ruského ministerstva obrany. Raketa vtedy podľa ruských údajov zasiahla cieľ na mori vo vzdialenosti 450 km a rýchlosť bola osemkrát vyššia ako rýchlosť zvuku.

Video

Hypersonickú raketu Zirkón otestovala ruská armáda v uplynulých dvoch rokoch viackrát. Náčelník generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerij Gerasimov pritom začiatkom decembra oznámil, že armáda onedlho zavŕši skúšky tohto hypersonického raketového systému.

Hypersonické strely môžu letieť až päťkrát rýchlejšie než zvuk. V porovnaní s balistickými raketami letia pomerne nízko, môžu teda potenciálne rýchlejšie zasiahnuť cieľ. Okrem toho nemajú predvídateľnú balistickú krivku a sú manévrovateľné. To sťažuje ich odhalenie a zachytenie súčasnými systémami protiraketovej obrany.

Zirkón je podľa skorších vyhlásení ruskej armády schopný dosiahnuť deväťnásobok rýchlosti zvuku a pri dolete až 1000 kilometrov môže zasahovať námorné aj pozemné ciele. Patrí k novej generácii ruských zbraní, ktoré podľa Putina môžu zasiahnuť akýkoľvek cieľ na Zemi a preniknúť americkou protiraketovou obranou.

Ruská armáda vykonala už niekoľko testov so strelami Zirkón. Prvýkrát táto raketa letela už vlani vo februári z fregaty Admiral Gorškov. Tento rok v októbri potom počas jedného dňa vypálila dve strely Zirkón ponorka Severodvinsk, pričom jednu pri vynorení a druhú z hĺbky 40 metrov.

Okrem Ruska a Čína pracujú na vývoji tohto typu zbraní aj iné krajiny vrátane USA či Francúzska.

Putin vo filme „Rusko. Nedávna história“, ktorý v decembri odvysielal prvý kanál ruskej televízie, podľa agentúry Interfax povedal, že iba Rusko má hypersonické zbrane.

„Vždy som hovoril a teraz to môžem zopakovať, že popredné vojenské mocnosti sveta budú nepochybne vlastniť tie isté zbrane, aké má dnes Rusko, myslím hypersonické zbrane. Od roku 2018 však tieto zbrane nikto nemal,“ povedal Putin a dodal, že keď iní budú mať hypersonické rakety, tak Rusko „s najväčšou pravdepodobnosťou“ bude mať prostriedky na boj s týmito zbraňami.

574 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #ruská armáda