Severná Kórea podnikla ďalší raketový test

Severná Kórea cez svoje východné pobrežie skúšobne odpálila pravdepodobne ďalšiu balistickú raketu. Podľa agentúry Reuters to oznámila juhokórejská armáda. Severokórejské štátne médiá uviedli, že išlo o ďalší úspešný test hypersonickej strely. Je to druhý raketový test KĽDR počas necelého týždňa, podniknutý po tom, čo severokórejský vodca Kim Čong-un naliehal na armádu, aby pokročila s vývojom zbraní vzhľadom na nestabilnú medzinárodnú situáciu a zablokované rokovania s Južnou Kóreou a Spojenými štátmi.

11.01.2022 15:27
debata (20)

Podľa prvých odhadov strela doletela do vzdialenosti viac ako 700 kilometrov a dosiahla maximálnu výšku 60 kilometrov. Jej najväčšia rýchlosť mohla až desaťkrát presahovať rýchlosť zvuku, uviedlo velenie juhokórejskej armády. „Domnievame sa, že táto strela bola vyspelejšia ako tá, ktorú KĽDR otestovala 5. januára. Juhokórejská a americká rozviedka ale ešte len vykonáva podrobnú analýzu,“ dodalo juhokórejské velenie.

Odpal predpokladanej balistickej strely bol zaznamenaný dnes okolo 7:27 miestneho času (pondelok 23:27 SEČ). Strela bola vyslaná z vnútrozemskej severokórejskej provincie Janggangdo smerom na východ, test sa teda uskutočnil v rovnakej lokalite ako skúška minulý týždeň.

Severná Kórea sa pripojila k niekoľkým svetovým zbrojným mocnostiam, ako sú USA, Rusko a Čína, ktoré vyvíjajú nadzvukové zbrane. Tie sa pohybujú najmenej päťkrát väčšou rýchlosťou ako zvuk a sú vďaka rýchlosti a manévrovateľnosti ťažšie sledovateľné a zachytiteľné.

Spojené štáty najnovší severokórejský test odsúdili. „Táto skúška porušuje niekoľko rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN a predstavuje hrozbu pre susedov KĽDR a medzinárodné spoločenstvo,“ uviedlo americké ministerstvo zahraničia. Indicko-tichomorské veliteľstvo americkej armády predtým konštatovalo, že odpal síce nepredstavuje bezprostredné nebezpečenstvo pre USA a ich spojencov, „zdôrazňuje ale destabilizujúce dopady nedovoleného severokórejského zbrojného programu“.

„To, že KĽDR pokračuje v odpaloch rakiet, je extrémne poľutovaniahodné,“ vyhlásil japonský premiér Fumio Kišida. Juhokórejská národná bezpečnostná rada zvolala mimoriadne zasadnutie, na ktorom vyzvala KĽDR na obnovu dialógu a spolupráce.

Minulý týždeň juhokórejskí vojenskí predstavitelia vyjadrili pochybnosti o schopnostiach strely, ktorú KĽDR odpálila 5. januára. Ministerstvo obrany vtedy uviedlo, že sa nezdá, že by Pchjongjang ovládol technológie potrebné na vyvinutie hypersonickej strely. Podľa neho išlo o konvenčnú balistickú raketu, ktorú by Soul dokázal zachytiť.

Juhokórejský analytik Čchong Song-čchang podľa agentúry AP povedal, že toto tvrdenie Južnej Kórey pravdepodobne KĽDR rozhorčilo a prinútilo ju možno k naplánovaniu série ďalších testov, ktoré by dokázali, že je severokórejská hrozba reálna. „Dnešný test mohol byť odkazom Južnej Kórei, ktorá tvrdila, že sa predchádzajúca skúška nepodarila,“ citovala agentúra Reuters obdobné vyhlásenie bývalého juhokórejského námorného dôstojníka Kim Tong-jupa.

Rozhovory zamerané na odstránenie jadrových zbraní z Kórejského polostrova a ukončenie severokórejských raketových balistických programov výmenou za uvoľnenie sankcií nepokročili od roku 2019, keď sa summit vodcu KĽDR Kim Čong-una a bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa v Hanoji skončil neúspechom. Severná Kórea však od roku 2017 dodržiava dobrovoľné moratórium na skúšky jadrových zbraní a tiež svojich najväčších medzikontinen­tálnych balistických rakiet.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Severná Kórea #balistické rakety