Voľby v Maďarsku budú 3. apríla. Zvrhneme Orbánov režim, odkazuje opozícia

Parlamentné voľby sa v Maďarsku uskutočnia 3. apríla. Oznámil to v utorok na svojej webstránke maďarský prezident János Áder.

11.01.2022 17:55 , aktualizované: 18:49
debata (9)

Agentúra AFP uviedla, že tieto voľby predstavujú dosiaľ najväčšiu výzvu pre pravicového premiéra Viktora Orbána, odkedy sa v roku 2010 dostal k moci. Kandiduje proti nemu totiž zjednotená opozícia, pričom prieskumy verejnej mienky naznačujú, že pôjde o tesný súboj.

„V súlade s volebným zákonom určujem termín parlamentných volieb na možný najskorší termín – na 3. apríla 2022,“ napísal Áder.

Vo vyhlásení kancelárie prezidenta sa podľa agentúry MTI ďalej uvádza, že občania disponujúci volebným právom v tomto roku už deviatykrát slobodne rozhodnú o tom, komu zveria spravovanie verejných záležitostí.

Opozícia: Zvrhneme Orbánov skorumpovaný režim

Prišiel čas na zmenu – 3. apríla bude zvrhnutý bezduchý, skorumpovaný a chamtivý režim Viktora Orbána. Týmito slovami reagovala maďarská opozičná aliancia šiestich strán V jednote za Maďarsko na vypísanie volieb prezidentom Áderom.

Podľa internetovej stránky komerčnej rozhlasovej stanice Klubrádió opozičné zoskupenie vo vyhlásení podčiarklo, že k zmene v Maďarsku dôjde už o 82 dní. „Vláde blízki oligarchovia nahromadili neskutočné množstvo majetku a politici vládnej strany Fidesz píšu zákony podľa vlastnej chuti,“ píše sa vo vyhlásení.

Viktor Orbán Čítajte viac Orbán si od Maďarov pýta peniaze a hovorí o „osudových voľbách“

Šéfovia opozičných strán Demokratická koalícia (DK), MSZP, Jobbik, Politika môže byť iná (LMP), Dialóg a Momentum sa vlani dohodli na výbere spoločného kandidáta formou primárok pre každý zo 106 jednomandá­tových volebných obvodov, ako aj na rovnakom postupe pri výbere opozičného kandidáta na premiéra.

Kandidátom opozície na post predsedu vlády sa stal po víťazstve v októbrovom druhom kole primárok Péter Márki-Zay, primátor mesta Hódmezővásárhely.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #voľby #Viktor Orbán #parlamentné voľby