Nemcom budú chýbať milióny pracovníkov. Minister: Potrebujeme viac migrantov

Nemecko potrebuje väčšiu imigráciu, aby sa vyhlo nedostatku pracovnej sily, myslí si spolkový minister hospodárstva Robert Habeck.

11.01.2022 20:23
Nemecko Poľsko Polícia Migranti Foto: ,
Ilustračná snímka. Policajtka stráži zadržaného migranta na policajnej stanici na nemecko-poľskej hranici v meste Frankfurt nad Odrou.
debata (105)

Najväčšia európska ekonomika čelí demografickej kríze. Podľa Habecka preto potrebuje vyššiu imigráciu, aby citeľný nedostatok pracovnej sily nepodkopal produktivitu a neohrozil úspešný prechod k zelenej energii.

„Aktuálne máme 300 000 voľných pracovných miest a očakávame, že ich počet vzrastie na 1 milión a viac,“ uviedol Habeck na tlačovej konferencii. „Ak túto dieru nezaplátame, budeme mať reálny problém s produktivitou.“

Kolínsky inštitút pre výskum ekonomiky IW odhaduje, že pracovná sila v Nemecku sa tento rok zníži o viac než 300 000 ľudí, keďže viac starších zamestnancov odíde do dôchodku, než mladých ľudí vstúpi na pracovný trh. Táto diera by sa mala prehlbovať a odhaduje sa, že v roku 2029 dosiahne viac 650 000, čo bude znamenať, že v roku 2030 bude chýbať na pracovnom trhu takmer 5 miliónov ľudí.

Bielorusko / Poľsko / Čítajte viac Frontex: Vlani prišlo do EÚ viac nelegálnych migrantov než roky pred pandémiou
105 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #pracovný trh #migrácia #Robert Habeck