Britský princ podozrivý zo sexuálneho útoku prišiel o tituly i hodnosti

Britský princ Andrew vrátil vojenské tituly a kráľovské záštity panovníčke Alžbete II., oznámil dnes Buckinghamský palác na twitteri.

13.01.2022 19:21
Princ Andrew Foto: ,
Princ Andrew vo vojenskej rovnošate na zábere z mája 2011.
debata (4)

Vojvoda z Yorku v stredu neuspel na súde v New Yorku so žiadosťou o zamietnutie žaloby zo strany Virginie Giuffreovej, ktorá ho viní zo sexuálneho napadnutia.

„Vojvoda z Yorku s kráľovniným súhlasom odovzdal svoje vojenské tituly a kráľovské záštity. Vojvoda z Yorku sa aj naďalej nebude zúčastňovať verejných aktivít a v tomto prípade sa obhajuje ako súkromná osoba,“ napísal palác vo vyhlásení. O aký prípad sa jedná, nespresnil.

Kráľovský zdroj agentúre Reuters povedal, že Andrew už nebude pri žiadnych oficiálnych akciách používať titul „Jeho kráľovská Výsosť“ a jeho úlohy pripadnú ďalším členom kráľovskej rodiny.

Kamarát Epsteina

Šesťdesiatjeden­ročný Andrew, kráľovnin druhorodený syn, je súčasťou kauzy týkajúcej sa amerického finančníka Jeffreyho Epsteina, s ktorým sa priatelil. Epstein bol v roku 2019 nájdený mŕtvy v newyorskom väzení, kde čakal na súdny proces. Podľa vyšetrovania spáchal samovraždu. Po jeho smrti sa pozornosť amerických úradov obrátila k jeho dlhoročnej britskej spolupracovníčke Ghislaine Maxwellovej, ktorá bola v decembri uznaná vinnou zo sexuálnych zločinov.

Epstein Prince Andrew Lawsuit Čítajte viac Epstein jej už zaplatil za mlčanie! Právnik princa Andrewa žiada zrušenie žaloby

Giuffreová vojvodu z Yorku viní zo sexuálneho napadnutia pred 20 rokmi, keď bola neplnoletá. Princ všetky obvinenia odmieta. Jeho právnici pôvodne požadovali odmietnutie žaloby s odvolaním sa na dohodu, ktorú Epstein uzavrel s Giuffreovou v roku 2009. Za to, že stiahla podobnú žalobu na neho, jej zaplatil 500 000 dolárov. Podľa princovho tímu dohoda zahŕňa pasáž, ktorá v tejto veci vylučuje stíhanie ďalších osôb.

Newyorský sudca Lewis Kaplan však odmietol, že by princ Andrew patril medzi strany spomínaného urovnania a prípadnému procesu tak dal zelenú.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #kráľovská rodina #sexuálny útok #princ Andrew