NATO a Ukrajina podpísali dohodu o prehĺbení kybernetickej spolupráce

Severoatlantická aliancia (NATO) v pondelok podpísala dohodu o posilnení svojej podpory pre Ukrajinu v oblasti kybernetickej bezpečnosti.

17.01.2022 18:39
Dmytro Kuleba Foto: ,
Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba počas stretnutia šéfov diplomacií štátov NATO v lotyšskom hlavnom meste Riga, december 2021
debata (4)

Stalo sa tak len deň po tom, ako Kyjev v nedeľu uviedol, že má dôkazy o tom, že za minulotýždňovým atakom – ktorý vyradil z prevádzky vládne webové stránky – stála Moskva. Kremeľ to kategoricky poprel.

Dohoda okrem iného umožní Ukrajine prístup k platforme NATO s informáciami o škodlivých softvéroch. „S Ukrajinou úspešne spolupracujeme už niekoľko rokov. Poskytujeme jej kľúčové spôsobilosti a vymieňame si znalosti. V rámci tejto dohody prehĺbime našu spoluprácu s Ukrajinou, aby sme ju podporili pri modernizácii informačných technológií a komunikačných služieb,“ uviedol v pondelok šéf Komunikačnej a informačnej agentúry NATO Ludwig Decamps.

Ukrajina zaznamenala v noci na piatok rozsiahly kybernetický útok na webové stránky vládnych inštitúcií, na ktoré hackeri umiestnili výhražný text. Ten varoval (v ukrajinskom, ruskom a poľskom jazyku) návštevníkov webstránok, že ich údaje unikli a že sa majú „báť a očakávať to najhoršie“.

Americký softvérový gigant Microsoft v nedeľu varoval, že kybernetický útok z minulého týždňa by sa mohol ukázať ako „deštruktívny“ a ovplyvniť viac organizácií, ako sa pôvodne predpokladalo. Microsoft uviedol, že pokračuje v analýze malvéru, a varoval, že škodlivý kód môže spôsobiť nefunkčnosť celej vládnej digitálnej infraštruktúry.

Vladimir Putin Čítajte viac Ukrajina má dôkaz o tom, že za kybernetickým útokom na jej vládne weby je Rusko
4 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Ukrajina #kybernetická bezpečnosť