Rokovania Česka s Poľskom o bani Turów dohodu nepriniesli

Českej ministerke životného prostredia Anne Hubáčkovej sa v utorok na rokovaniach vo Varšave nepodarilo dosiahnuť pokrok v spore o zastavenie ťažby v poľskej hnedouhoľnej bani Turów. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

19.01.2022 09:28
Poľsko ČR Baňa Uhoľná Turów Protesty Foto: ,
Ochrancovia životného prostredia protestovali v okolí poľskej hnedouhoľnej bane Turów,15. január 2022.
debata (1)

Hubáčková s poľskou ministerkou pre klímu Annou Moskwovou rokovala päť hodín. Česká ministerka po rokovaní oznámila, že niektoré body je ešte stále potrebné prediskutovať. Žiadna zo strán však neoznámila, o ktoré konkrétne záležitosti ide, píšu Novinky.cz.

„Považujeme obsah tohto rozhovoru za dôverný. Zostali miesta, ktoré chceme prerokovávať,“ povedala Hubáčková.

Baňa Turów sa nachádza neďaleko hraníc s Českou republikou. Česko žiada zastavenie ťažby v tejto bani z dôvodov jej nepriaznivého vplyvu na životné prostredie. Environmentálni aktivisti a tamojší obyvatelia sa okrem toho sťažujú aj na hluk a prašné prostredie.

Poľská vláda odmieta zavrieť baňu Turów s tým, že zásobuje hnedým uhlím neďalekú tepelnú elektráreň, ktorá poskytuje elektrinu pre milióny domácností.

Česká vláda koncom februára 2021 oznámila, že v súvislosti s plánovaným rozšírením bane podala na Poľsko žalobu na európskom súde.

Európsky súdny dvor nariadil v máji Poľsku, aby ťažbu v bani okamžite zastavilo, a to až do konečného rozhodnutia v prípade predmetnej žaloby. Poľsko toto predbežné opatrenie ignorovalo, preto súd v septembri uložil Varšave povinnosť platiť Európskej komisii denné penále vo výške 500.000 eur.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Česko #Baňa Turów