Na EXPO v Dubaji pokrstili unikátnu známku s arabskou mincou

V slovenskom pavilóne na EXPO 2020 v Dubaji pokrstili v nedeľu večer unikátnu známku. Je na nej vzácna medená arabská minca z 8. storočia, ktorá bola nájdená na svahu Bratislavského hradu ako dôkaz obchodných vzťahov s Arabmi v našich končinách už v tomto dávnom období.

01.02.2022 19:46
známka, EXPO2020, arabská minca Foto:
Táto poštová známka je vytlačená unikátnou technológiou tzv. nanoreliéfnej razby.
debata

V tom čase bol pri moci bagdadský kalif Hárún ar-Rašíd. Minca pochádza zo zbierkového fondu Archeologického ústavu SAV v Nitre.

Známku s nominálnou hodnotou 2,10 eura sa rozhodlo zaradiť do svojho emisného plánu Ministerstvo dopravy a výstavby SR spoločne so Slovenskou poštou. Cieľom je podpora a propagácia účasti Slovenskej republiky na Svetovej výstave EXPO 2020 v Dubaji, ktorá potrvá ešte do konca marca. Známku pokrstili štátna tajomníčka ministerstva Katarína Bruncková a generálny riaditeľ agentúry Slovakia Travel Václav Mika. Akcia sa konala v reštaurácii Warhol's na prvom poschodí slovenského pavilónu.

Generálny riaditeľ agentúry Slovakia Travel... Foto: Pravda
krst známky, EXPO 2020, Václav Mika, Katarína Bruncková Generálny riaditeľ agentúry Slovakia Travel Václav Mika a štátna tajomníčka ministerstva dopravy Katarína Bruncková pri krste známky s arabskou mincou.

Zaujímavosťou je, že táto poštová známka je vytlačená unikátnou technológiou tzv. nanoreliéfnej razby. Cieľom bolo odprezentovať najmodernejšiu technológiu v oblasti polygrafie, keďže slovenský pavilón v Dubaji je koncipovaný futuristicky. Na parkovisku pred vstupom do priestorov výstaviska parkuje vodíkový autobus, na prízemí slovenského pavilónu je vodíkové auto, mobilný mikrodom v podobe ekokapsuly, vírnik (lietadlo s veľkou vrtuľou ako helikoptéra), maketa plávajúcej morskej stanice a podobne.

Svetová výstava EXPO 2020, ktorej otvorenie bolo presunuté z dôvodu pandémie na október 2021, sa nesie v duchu orientovanom na budúcnosť. Pri výbere motívu známky spolupracoval významný slovenský numizmatik a dlhoročný pracovník Archeologického ústavu SAV PhDr. Ján Hunka, ktorý v januári 2021 zomrel na následky ochorenia COVID-19.

Zaujímavosti o známke:

  • na známke je arabská minca z roku 797 n.l.
  • táto minca bola nájdená na svahu Bratislavského hradu v apríli 1992
  • minca je uložená v Zbierkovom fonde Archeologického ústavu SAV v Nitre
  • ťažká medená minca vážila 3,36 gramu
  • rozmery známky sú 44,4 × 27,2 mm
  • nominálna hodnota známky je 2,10 eura
  • známku vydala Slovenská pošta dňa 21. januára 2022
  • známka je vytlačená unikátnym spôsobom, technológiou nanoreliéfnej razby

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dubaj #známka #EXPO 2020