V Poľsku pristáli americkí vojaci, ktorí posilnia východné krídlo NATO

Do Poľska prileteli v sobotu americkí vojaci, ktorí v čase rastúceho napätia pri ukrajinsko-ruských hraniciach posilnia východné krídlo Severoatlantickej aliancie (NATO). TASR o tom informovala na základe správy agentúry PAP.

05.02.2022 13:03
USA Poľsko armáda lietadlo vojaci ukrajina Foto: ,
Americkí vojaci nastupujú do lietadla amerických vzdušných síl na letisku vo Fort Bragg, v štáte Severná Karolína, vo štvrtok 3. februára 2022.
debata (294)

Neďaleko obce Jasionka na juhovýchode Poľska pristálo osem lietadiel s vojakmi, vojenskou výbavou a príslušenstvom. Poľské ministerstvo obrany očakáva, že do krajiny priletí celkovo 1700 príslušníkov ozbrojených síl z 82. výsadkovej divízie zo základne Fort Bragg v Severnej Karolíne, vysvetľuje PAP.

Zo strany USA ide o reakciu na kroky Ruska, ktoré pri hraniciach s Ukrajinou rozmiestnilo desaťtisíce svojich vojakov a od Západu žiada splnenie bezpečnostných záruk, píše PAP s tým, že v Poľsku sa momentálne nachádza zhruba 4500 amerických vojakov.

Americký prezident Joe Biden v stredu oficiálne odsúhlasil nasadenie ďalších takmer 3000 vojakov do Nemecka, Poľska a Rumunska. Americké ministerstvo obrany oznámilo, že táto misia sa uskutočňuje v rámci podpory krajín NATO vo východnej Európe. Do Nemecka prileteli prvé americké posily už v piatok.

294 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #USA #vojna na Ukrajine