Ruský politik žiada odvolanie Kadyrova, vytvoril vraj z Čečenska štát v štáte

Ruský opozičný politik Iľja Jašin organizuje petíciu, v ktorej požaduje odvolanie Ramzana Kadyrova z postu najvyššieho predstaviteľa Čečenskej republiky. V sprievodnom texte k petícii sa uvádza, že za 15 rokov Kadyrov zmenil región "štát v štáte" v rámci Ruskej federácie, v ktorom neplatia ruské zákony.

07.02.2022 16:36
Ramzan Kadyrov / Čečensko / Foto: ,
Čečenský líder Ramzan Kadyrov
debata (13)

V pondelok o tom informoval nezávislý spravodajský web Meduza.io.

„Kadyrov, jeho najbližší kruh, miestni predstavitelia sa verejne vyhrážajú novinárom, aktivistom za ľudské práva, sudcom a členom ich rodín. Vo svojej rétorike sa odvolávajú na koncept ‚krvnej pomsty‘ a vyhrážajú sa, že svojim protivníkom odseknú hlavy,“ píše kritik Kremľa Iľja Jašin.

Súčasne pripomína, že samotný Kadyrov sa priznáva, že nedokázal vyriešiť ekonomické problémy Čečenska. Podľa Jašina je zjavné, že Ramzan Kadyrov nemôže ďalej zastávať svoju funkciu a byť predstaviteľom jedného zo subjektov Ruskej federácie.

„Žiadame, aby prezident Ruskej federácie podpísal dekrét o jeho odvolaní z funkcie hlavy Čečenskej republiky,“ píše sa v texte. Petíciu podpísalo už takmer 20.000 ľudí.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov na margo petície zverejnenej na webe Change.org vyhlásil, že ide „neosobné hlasovanie, ktoré môžu ovplyvniť (internetové) boty“ a „tak sa k nemu Kremeľ aj postaví“.

Čečensko, ktorého vedenie je už dlho kritizované za porušovanie ľudských práva a zavádzanie vlastných pravidiel, sa v posledných týždňoch znovu dostalo do pozornosti v súvislosti s kauzou rodiny federálneho sudcu Sajdiho Janbulbajeva.

Kadyrov v januári označil členov rodiny tohto sudcu za „spolupáchateľov teroristov“. Rovnako sa vyslovil aj o aktivistovi za ľudské práva Igorovi Kaľapinovi, nezávislom denníku Novaja gazeta a jeho novinárke Jelene Milašinovej, ako aj o televíznom kanále Dožď.

Poslanec Štátnej dumy z Čečenska, Adam Delimchanov, zase prisľúbil, že Jangulbajevovcom odreže hlavy a Kadyrov minulý týždeň vyzval štáty, v ktorých sa Jangulbajevovci skrývajú, aby ich vydali Rusku – v opačnom prípade si to s nimi v týchto krajinách „vybaví hociktorý Čečenec“.

Jangulbajevovi synovia, ktorí už dlhšie žijú v cudzine, spájajú prenasledovanie rodiny s tým, že jeden z nich, Ibrahim, bol správcom webu, ktorý otvorene kritizoval čečenské vedenie. Ďalší syn, Abubakar, je zasa právnikom v ľudskoprávnej organizácii Výbor proti mučeniu. Matka bratov Jangulbajevovcov, Zarema Musajevová, je po zadržaní a nedobrovoľnom prevoze z Nižného Novgorodu vo väzbe v Čečensku, kde ju obvinili z výtržnosti. Sudca po jej zadržaní odišiel z Ruska v sprievode ich dcéry.

Po Kadyrovových vyhrážkach Novaja gazeta, Dožď, rozhlasová stanica Echo Moskvy i web Meduza vyzvali ruské vedenie, aby na vzniknutú situáciu reagovalo.

Milašinová minulý týždeň oznámila, že dočasne odchádza z Ruska.

Kremeľ označil Kadyrovove slová na adresu Kaľapina a Milašinovej za „vyjadrenie osobného názoru“ a počínanie poslanca Delimchanov Peskov odmietol hodnotiť s tým, že ide sa ním bude zaoberať etický výbor Štátnej dumy.

Koncom decembra oznámili zmiznutie svojich príbuzných v Čečensku aj viacerí ďalší čečenskí ľudskoprávni aktivisti alebo blogeri žijúci v zahraničí.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Čečensko #Ramzan Kadyrov