Uganda musí za násilie v Kongu zaplatiť 325 miliónov dolárov

Medzinárodný súdny dvor (ICJ) nariadil Ugande, aby Kongu vyplatila 325 miliónov dolárov (284 miliónov eur) za podiel na násilí v konžskom regióne Ituri. Rovnaký tribunál už pred viac ako 15 rokmi rozhodol, že zapojenie ugandských vojakov do konfliktu na konci 90. rokov minulého storočia porušilo medzinárodné právo, píšu agentúry AP a Reuters.

09.02.2022 18:38
debata (4)

Uganda musí 325 miliónov dolárov vyplatiť v piatich ročných splátkach po 65 miliónoch dolárov. Prvú platbu musí Kampala uskutočniť v septembri.

Výsledná čiastka je výrazne nižšia ako 11 miliárd dolárov (9,6 miliardy eur), ktoré Kongo požadovalo. Súd odmietol niekoľko požiadaviek Kinshasy, okrem iného všetky reparácie za škody makroekonomického charakteru. Tieto požiadavky podľa súdu Kongo nepodporilo dostatočnými dôkazmi.

Drancovanie či odvody detí

Zhruba 225 miliónov dolárov Kongo dostane za „straty na životoch a škody spôsobené osobám“. Do tejto kategórie podľa AP patrí napríklad znásilnenie, odvody detských vojakov a vysídlenie až pol milióna ľudí. Na 60 miliónov dolárov Kinshase podľa súdu prislúcha za škody na prírodných zdrojoch vrátane drancovania zásob zlata, diamantov, dreva a ďalšieho surovín.

„Súd upozorňuje, že reparácia priznaná Kongu za škody ľuďom a na majetku odráža ujmu jednotlivcov i komunít, ktorú Uganda spôsobila, keď porušila svoje medzinárodné záväzky,“ uviedla predsedajúca sudkyňa Joan Donoghueová.

Spravodlivosť, súd, súdnictvo, kladivko Čítajte viac Súd v Ugande zamietol prísny homosexuálny zákon

V rokoch 1996 až 2003 na východe Konga bojovali milície z niekoľkých štátov vrátane Ugandy a vtedajšie ťažké boje si vyžiadali životy tisícov ľudí. Kongo v roku 1999 na ICJ obvinilo Ugandu, Rwandu a Burundi z ozbrojenej agresie, porušenia ľudských práv a rabovania zdrojov. Obvinenia proti Burundi a Rwande krajina stiahla v roku 2001.

Medzinárodný súdny dvor, ktorý sa sporom zaoberal už v minulosti, v roku 2005 dospel k záveru, že Uganda obsadila konžské územie nelegálne a Kongo nedalo jej armáde súhlas vykonávať na konžskom území vojenskej operácie. Súd vtedy nariadil obom krajinám dohodnúť sa na reparáciách. Pred siedmimi rokmi Kongo súdu oznámilo, že rozhovory boli neúspešné.

ICJ sídli v Haagu, je súdnym orgánom OSN a rieši právne spory medzi štátmi. Proti jeho rozhodnutiu sa nemožno odvolať. Súd ale nemá žiadne právomoci, ako štáty donútiť, aby sa jeho rozhodnutím riadili.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Kongo #Uganda #Medzinárodný súdny dvor