NATO je podľa Stoltenberga a Johnsona ochotné rokovať s Ruskom

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a britský premiér Boris Johnson sa vo štvrtok v Bruseli zhodli, že Severoatlantická aliancia je s Ruskom ochotná rokovať o zmierňovaní napätia a kontrole zbrojenia. NATO však trvá na dodržiavaní základných princípov vrátane práva krajín slobodne sa rozhodnúť o členstve. TASR o tom informuje na základe správ tlačového oddelenia NATO a agentúry AFP.

10.02.2022 14:21 , aktualizované: 16:53
Belgicko Británia NATO Ukrajina Napätie Foto: ,
Britský premiér Boris Johnson (vľavo) a generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg sa zdravia počas spoločnej tlačovej konferencie v Bruseli vo štvrtok 10. februára 2022.
debata (83)

Stoltenberg prebiehajúce zhromažďovanie ruských vojakov pri Ukrajine i spoločné vojenské cvičenia Ruska s Bieloruskom označil za „nebezpečnú chvíľu pre bezpečnosť Európy“.

„Musíme byť pripravení na najhoršie, no stále byť pevne odhodlaní nájsť politické riešenie,“ povedal.

Šéf NATO privítal ponuku Spojeného kráľovstva rozmiestniť do členských krajín Aliancie v Európe ďalších vojakov, lode a lietadlá.

„Dodatoční vojaci, ktorých umiestňujete do Poľska, potvrdzujú solidaritu v rámci Aliancie,“ povedal a pripomenul, že Británia má svoje vojenské sily i v Estónsku a v ďalších oblastiach.

NATO je podľa Stoltenberga ochotné s Ruskom rokovať o viacerých záležitostiach ako kontrola zbraní vrátane jadrových zbraní a rakiet stredného a krátkeho doletu. Aliancia však neupustí zo svojich základných princípov, medzi ktoré Stoltenebrg zaradil právo každej krajiny rozhodnúť sa o členstve v NATO a kolektívnu obranu všetkých členov Aliancie.

Pripomenul, že ministri zahraničných vecí členských krajín NATO budú na budúci týždeň rokovať o ďalších možnostiach, ako ešte viac posilniť bezpečnosť NATO.

Spojené kráľovstvo sa podľa Johnsona pripravuje vojensky i hospodársky, no je však ochotné i rokovať. „O niektorých záležitostiach sa však nedá diskutovať,“ povedal a spomenul právo Ukrajiny rozhodnúť sa, či vstúpi do NATO.

Johnson pripomenul, že spojenci sa pri založení NATO zaviazali chrániť slobodu každej členskej krajiny. Spojené kráľovstvo je podľa jeho slov „neochvejné“ vo svojom záväzku podporovať európsku bezpečnosť.

„Ako aliancia musíme v snehu vyznačiť čiary a jasne trvať na princípoch, z ktorých neustúpime,“ napísal Johnson na Twitteri pred štvrtkovým stretnutím. To podľa neho zahŕňa bezpečnosť každého spojenca NATO a právo každej európskej demokracie usilovať sa o členstvo v tejto Aliancii.

Morawiecki: Putin chce rozbiť NATO, Johnson: Silný štát nesmie šikanovať susedov

Politickým cieľom ruského prezidenta Vladimira Putina je rozbitie Severoatlantickej aliancie. Vyhlásil to vo štvrtok poľský premiér Mateusz Morawiecki na spoločnej tlačovej konferencii so svojím britským kolegom Borisom Johnsonom vo Varšave. TASR o tom informuje na základe správy webu poľského denníka Rzeczpospolita.

Ako pokračoval Morawiecki, nástrojom agresie pri sledovaní „imperiálnych záujmov“ sa môže stať čokoľvek, vrátane plynovodu, migrantov či internetu. Zároveň vyzval Nemecko, aby sa zaviazalo k tomu, že plynovod Severný prúd 2 (Nord Stream 2) „nebude použitý ako element vydierania“ zo strany Ruska.

Podľa poľského premiéra sa NATO nedá zastrašiť Ruskom a odpoveďou Kremľu je jednota Aliancie a vojenské posilňovanie jej východného krídla.

Johnson na tlačovej konferencii zdôraznil potrebu deeskalácie napätia ohľadne Ukrajiny. Tá sa dá podľa neho dosiahnuť tak, že Rusko stiahne svoje jednotky z blízkosti hraníc s Ukrajinou.

„Nebudeme akceptovať svet, v ktorom by chcel silný sused šikanovať alebo napádať svojich susedov,“ citovala Johnsona britská stanica BBC.

Krátko pred Johnsonom prišli do Poľska prví z 350 členov britskej námornej pechoty, aby posilnili vojenskú prítomnosť Spojeného kráľovstva v Poľsku. Umiestnení majú byť na juhovýchode Poľska blízko hraníc s Ukrajinou.

Od roku 2017 je na severovýchode Poľska približne 150 britských vojakov v rámci misie vedenej Spojenými štátmi. V decembri 2021 prišla do Poľska aj stovka britských ženistov. Tí asistujú pri výstavbe oplotenia na poľsko-bieloruských hraniciach, ktoré má brániť v pohybe nelegálnych migrantov smerom z Bieloruska.

83 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Jens Stoltenberg #Boris Johnson #vojna na Ukrajine