Macron vyzval na „znovuzrodenie“ jadra: Postavíme 14 nových reaktorov

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval na "znovuzrodenie" francúzskeho jadrového priemyslu s tým, že chce, aby sa postavilo až 14 nových reaktorov, čím by sa podporil prechod krajiny od fosílnych palív k atómovej energii.

10.02.2022 22:08
macron Foto:
Francúzsky prezident Emmanuel Macron počas návštevy továrne na výrobu turbín v meste Belfort vo štvrtok 10. februára 2022.
debata (3)

„To, k čomu dnes musíme prikročiť – pretože je na to tá správna chvíľa -, je znovuzrodenie francúzskeho jadrového priemyslu,“ vyhlásil Macron podľa agentúry AFP počas návštevy strategickej továrne na výrobu turbín v meste Belfort na severovýchode krajiny.

Podľa Macrona by sa výstavba mala začať zhruba v roku 2028, takže prvý nový reaktor by sa mohol uviesť do prevádzky v roku 2035.

„Chcem, aby sa postavilo šesť (európskych tlakovodných reaktorov typu) EPR2, a spustíme štúdie na výstavbu ďalších ôsmich,“ povedal francúzsky prezident. Poukazoval na reaktory novej generácie, ktoré vyvíja štátny energetický gigant Électricité de France (EDF).

Nemecko, jadro, elektrárne, odstavenie Čítajte viac Eurokomisia odklepla plyn a jadro ako zelené investície, Rakúsko podá žalobu

Macron priznal, že Francúzsko v uplynulom desaťročí po jadrovej katastrofe v japonskej elektrárni Fukušima v roku 2011 neinvestovalo do svojho atómového priemyslu.

Radikálna otočka

„Niektoré krajiny učinili radikálne rozhodnutia a otočili sa chrbtom k jadrovej energii. Francúzsko tak nespravilo, ale ani neinvestovalo, pretože malo pochybnosti,“ do­dal.

Macron označil francúzske jadrové dozorné orgány za „neprekonateľné“ vo svojej prísnosti a profesionalite, pričom rozhodnutie vybudovať nové jadrové elektrárne nazval „voľbou pokroku a dôvery vo vedu a techniku“.

Radovan Geist Čítajte viac Nie zelené ani udržateľné

Šéf Elyzejského paláca zároveň oznámil, že sa bude usilovať o predĺženie životnosti všetkých existujúcich atómových elektrární vo Francúzsku – pokiaľ to dovolia bezpečnostné kritériá – a bude hľadať nové masívne investície do obnoviteľných zdrojov energie, ako je veterná a solárna energia.

„Nezostáva nám nič iné, len sa spoľahnúť na tieto dva piliere,“ zakončil Macron.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Emmanuel Macron #jadrová energia