Rusi tvrdia, že vyhnali americkú ponorku zo svojich vôd. USA: Žiadna tam nebola

Ruské námorné plavidlo zahnalo americkú ponorku, ktorá sa pohybovala v ruských vodách Tichého oceánu. Ponorka ignorovala ruský rozkaz na vynorenie, uviedla v sobotu agentúra Interfax s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany. Americká armáda však podľa agentúry Reuters poprela, že by vykonávala operácie v ruských vodách. Vzťahy medzi oboma krajinami sú teraz napäté kvôli kríze okolo Ukrajiny.

13.02.2022 08:10
Rusko, obojživelná útočná loď, Krym, Foto: ,
Na fotografii, ktorú zverejnila tlačová služba ruského ministerstva obrany vo štvrtok 10. februára 2022, obojživelná útočná loď ruského námorníctva Kaliningrad vplávala do sevastopolského prístavu na Kryme. Ruské námorníctvo vyslalo do Čierneho mora šesť takýchto plavidiel v rámci hromadenia síl v blízkosti Ukrajiny, čo vyvolalo obavy Západu z invázie.
debata (616)

Podľa agentúry RIA Novosti sa ruské ministerstvo v reakcii na incident predvolalo amerického vojenského pridelenca, ktorému sa na správanie ponorky sťažovalo. Americké plavidlo sa pohybovalo v sobotu skoro ráno neďaleko Kurilských ostrovov a dostalo rozkaz okamžite sa vynoriť, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

Posádka ponorky tento rozkaz ignorovala, a preto fregata Maršal Šapošnikov použila bližšie nešpecifikované „zodpovedajúce prostriedky“ na to, aby prinútila plavidlo oblasť opustiť.

„Americká ponorka… opustila ruské výsostné vody tou najvyššou rýchlosťou,“ dodalo ministerstvo.

VIDEO: Ruské vojnové lode sa vracajú do Sevastopoľu, základne ruskej čiernomorskej flotily. Zábery ministerstva obrany Ruskej federácie.

Video

„Ruské tvrdenia o našich operáciách v ich teritoriálnych vodách nie sú pravdivé,“ uviedol hovorca americkej armády Kyle Raines. „Nebudem sa vyjadrovať k presnej polohe našich ponoriek, ale lietame, plávame a operujeme bezpečne v medzinárodných vodách,“ dodal.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu v sobotu telefonicky hovoril so svojím americkým náprotivkom Lloydom Austinom. Ministri podľa Pentagonu diskutovali o hromadení ruských vojsk na hranici s Ukrajinou. Podľa Američanov zhromaždili Rusi pri ukrajinskej hranici viac ako 100-tisíc vojakov, ďalších približne 30-tisíc ruských vojakov sa zúčastňujú na cvičení v Bielorusku, ktoré s Ukrajinou tiež susedí. Washington už varoval, že ruská invázia na Ukrajinu môže nastať „kedykoľvek“. Rusko ale popiera, že by chcelo susednú krajinu napadnúť.

616 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #ponorka