Wallace o diplomatickom úsilí Západu: Vo vzduchu cítiť závan Mníchova

Britský minister obrany Ben Wallace prirovnal diplomatické snahy Západu týkajúce sa odvrátenia prípadnej ruskej invázie na Ukrajinu k pokusom Európy pred začiatkom druhej svetovej vojny zaistiť trvalý mier dohodou s nacistickým Nemeckom.

13.02.2022 16:47
Ben Wallace / Sergej Šojgu / Foto: ,
Britský minister obrany Ben Wallace (vpravo) a jeho ruský rezortný kolega Sergej Šojgu počas stretnutia v Moskve, 11. februára 2022
debata (77)

Wallace v rozhovore pre noviny Sunday Times povedal, že ruský prezident Vladimir Putin môže poslať nazhromaždené ruské jednotky na Ukrajinu „kedykoľvek“ a naznačil, že nemenované západné krajiny nie sú voči Moskve dostatočne tvrdé.

„Je možné, že (Putin) jednoducho odvolá svoje tanky a všetci sa vrátime domov, ale od niektorých krajín Západu je vo vzduchu cítiť závan Mníchova,“ skonštatoval Wallace.

Cieľom intenzívneho západného diplomatického úsilia je zmierniť obavy z ruskej invázie na susednú Ukrajinu. Pri hraniciach s Ukrajinou má totiž Rusko zhromaždených vyše 100-tisíc vojakov. „Znepokojujúce je, že napriek zvýšenému diplomatickému úsiliu budovanie armády pokračovalo. Nezastavilo sa, ale pokračovalo,“ dodal Wallace.

Na otázku týkajúcu sa porovnania podpisu zmienenej dohody so súčasnými diplomatickým úsilím britský poslanec Konzervatívnej strany Brandon Lewis povedal, že spojenie s nacistami „nemá zmysel“.

Na základe Mníchovskej dohody, ktorú podpísali 29. septembra 1938 diktátori z Nemecka a Talianska, Adolf Hitler a Benito Mussolini, v spoločnosti vtedajších premiérov Francúzska a Británie, Nevilla Chamberlaina a Édouarda Daladiera, odstúpili Nemecku rozsiahle územia Československa. Dohoda, ktorá vznikla bez účasti československých zástupcov, bola spočiatku vydávaná za akt zaisťujúci Európe mier. Už o necelý rok sa však pre agresiu Nemecka začala druhá svetová vojna.

77 debata chyba
Viac na túto tému: #Mníchov #vojna na Ukrajine #Ben Wallace