Žralok na pláži v Sydney usmrtil plavca, prvýkrát od roku 1963

Jeden človek prišiel o život pri útoku žraloka, ku ktorému došlo v stredu pri pláži v austrálskom meste Sydney. Svedkovia incidentu uviedli, že išlo o 4,5-metrového žraloka modrého, ktorý plavca doslova roztrhal.

16.02.2022 16:48 , aktualizované: 17.02.2022 11:39
žralok, more Foto:
Žralok modrý
debata (3)

Muž podľa privolaných záchranárov utrpel zranenia nezlučiteľné so životom a už mu neboli schopní pomôcť. Od roku 1963 je to prvýkrát, čo v Sydney niekoho usmrtil žralok.

K incidentu došlo v blízkosti pláže na sydneyskom predmestí Little Bay. Svedkovia počuli krik, a následne intenzívne špliechanie vody. Jeden z rybárov povedal, že zahliadol aj plavca v neopréne.

Polícia uviedla, že vo vode objavila ľudské pozostatky. Pláž uzavrela, pričom incident vyšetruje. Identitu obete dosiaľ úrady nezverejnili. V Sydney uzavreli 13 pláží a zrušili aj plavecké preteky, ktoré sa mali konať v nedeľu. Pohyb žralokov v okolí pláží teraz monitorujú dronmi.

Austrálske úrady sa snažia odchytiť žraloka pomocou najnovších technológií. Do vody pri pláži rozmiestnili šesť inteligentných bójí s návnadami. Takéto bóje sa využívajú na označenie a odchyt žralokov v blízkosti pláží.

Odchytené živočíchy sú následne premiestnené ďaleko od pobrežia. Využívanie týchto technológii sprevádzajú problémy, keďže odchytené zvieratá zvyknú zahynúť ešte predtým, než ich presunú. Navyše sa tam môžu zachytiť aj iné morské živočíchy.

Vlani došlo v Austrálii k trom útokom žralokov, ktoré sa skončili smrťou. Dva z nich sa stali v Novom Južnom Walese, kde leží aj Sydney. Stredajší útok bol v tejto krajine aj prvým smrteľným zaznamenaným od začiatku roka 2022.

Vláda austrálskeho štátu Nový Južný Wales vynakladá z dôvodu obáv verejnosti milióny eur na technológie, ktoré majú znížiť počet žraločích útokov pri pobreží. Pohyby žralokov sledujú drony a ďalšie zariadenia, pričom na 51 plážach sú aj siete na žraloky.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #žralok