Stoltenberg: Ak chce mať Kremeľ menej NATO na hraniciach, bude ho mať viac

Severoatlantická aliancia nemá členov prvej a druhej kategórie, všetci sme jednotne spojenci. V sobotu to v Mníchove na bezpečnostnej konferencii vyhlásil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

20.02.2022 07:00
debata (739)

Povedal, že NATO nevidí žiadne známky sťahovania ruských vojakov od hraníc s Ukrajinou, naopak, posilňovanie rozmiestnených vojsk pokračuje. Stoltenberg tiež oznámil, že listom vyzval ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova na usporiadanie ďalšieho rokovania na úrovni Rady NATO-Rusko, aby sa predišlo vojne na Ukrajine. V rozhovore s nemeckou televíziou ARD povedal, že všetko nasvedčuje tomu, že Rusko pripravuje útok na Ukrajinu.

„Nemáme žiadnych členov NATO prvej kategórie na západe a naopak členov druhej kategórie na východe, všetci sme spojencami jednej aliancie,“ povedal Stoltenberg. Povedal, že terajšia kríza ohrozuje viac ako len Ukrajinu, pretože v stávke sú vzťahy Západu s Ruskom. „Moskva sa snaží vrátiť do histórie a chce obnoviť svoje sféry vplyvu,“ uviedol.

„Európa prežíva nebezpečné dni,“ povedal Stoltenberg. „Pri hraniciach s Ukrajinou vidíme najväčšie zhromaždenie vojsk od druhej svetovej vojny. Nevieme, čo sa stane, ale nebezpečenstvo je naozajstné,“ uviedol. Poznamenal tiež, že NATO nezaznamenalo žiadne známky sťahovania ruských vojakov, ktoré Moskva avizovala. „Zhromaždené vojská sú, naopak, posilňované,“ do­dal.

V rozhovore s ARD generálny tajomník povedal, že „sa všetci zhodujú, že riziko útoku je veľmi vysoké“. Severoatlantická aliancia oznámila, že presúva svoj personál z Kyjeva do Ľvova a do Bruselu.

Stoltenberg tiež spomenul, že správanie Ruska len prispieva k väčšej jednote NATO a k približovaniu Švédska a Fínska k aliancii. „Ak si Kremeľ praje mať menej NATO na svojich hraniciach, tak bude mať naopak viac NATO. Ak chce NATO rozdeliť, bude výsledkom ešte jednotnejšia aliancia,“ povedal. Uviedol tiež, že Európska únia a NATO si nikdy neboli bližšie ako teraz.

Stoltenberg, ktorému sa tento rok na jeseň skončí mandát šéfa NATO, dostal v sobotu v Mníchove cenu Ewalda von Kleista za prínos mieru a prekonávanie konfliktov. Ocenenie je pomenované po protinacistickom odbojári a zakladateľovi Mníchovskej bezpečnostnej konferencie. „Stoltenberg bol fyzickým pilierom transatlantickej komunity a transatlantických vzťahov,“ povedal šéf konferencie Wolfgang Ischinger.

739 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #Jens Stoltenberg