Hrdinovia z Hadieho ostrova sú nažive, ale v zajatí

Obrancovia ukrajinského Hadieho ostrova v Čiernom mori sú stále nažive, informovalo podľa agentúry Unian v pondelok ukrajinské námorníctvo s tým, že vojaci sú v ruskom zajatí.

27.02.2022 07:29 , aktualizované: 28.02.2022 15:30
Hadí ostrov Foto:
Hadí ostrov
debata (216)

„Sme veľmi potešení tým, že naši bratia sú živí a zdraví,“ uvádza sa vo vyhlásení ozbrojených síl. Námorníctvo tiež uviedlo, že ruská propaganda zámerne šírila správy o smrti všetkých 13 ukrajinských vojakov z Hadieho ostrova.

„Námorná pechota dvakrát statočne odrazila útoky ruských okupantov. Pre nedostatok munície ale neboli schopní pokračovať v obrane ostrova,“ uvádza sa vo vyhlásení. Námorníctvo uviedlo, že Rusi úplne zničili infraštruktúru ostrova: majáky, veže či antény a znemožnili tak komunikáciu s ostrovom. „Opakované pokusy skontaktovať sa s personálom a dozvedieť sa o ich osude boli márne a neustále ostreľovanie vojnovými loďami a lietadlami Ruskej federácie neumožňovalo dodávať pomoc námornej pechote,“ dodalo námorníctvo.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj aj Štátna pohraničná stráž Ukrajiny (DPSU) v piatok uviedli, že všetci ukrajinskí vojaci padli v boji o malý ostrov.

„Predbežné informácie, že pohraničníci zahynuli, prišli skôr, ako obrancovia stratili kontakt“ so základňou, uvádza sa v sobotňajšom vyhlásení DPSU.

Podľa nej „ruské médiá informovali, že ukrajinskí vojaci (pôsobiaci) na ostrove boli prevezení do Sevastopolu“ na Kryme, ktorý Ukrajina považuje za svoje, avšak Ruskom okupované, územie.

V piatok sa objavil záznam z hádky medzi ukrajinskými bojovníkmi a dôstojníkom ruského námorníctva. „Ruská vojnová loď, choď do riti!“ (Русский военный корабль, иди на хуй!) bola odpoveď na výzvu, aby sa Ukrajinci vzdali.

Poradca ukrajinskej vlády Anton Heraščenko na svojej stránke na sociálnej sieti Facebook na margo tohto záznamu napísal, že posádka ruskej vojenskej lode ponúkala ukrajinským vojakom na Haďom ostrove vzdať sa. Oni to však odmietli. Následne sa rozpútali urputné boje.

Podľa ministerstva na ostrove nezostala ani jedna budova nepoškodená. Ostrova sa zmocnili ruské jednotky.

Rádio Sloboda (RFE/RL) v sobotu informovalo, že do prístavu mesta Sevastopol bolo prepravených 82 obrancov Hadieho ostrova.

Štátna pohraničná služba neuviedla celkový počet svojich bojovníkov na ostrove. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj 25. februára povedal, že podľa neho ich bolo 13 a všetci zomreli.

216 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #vojna na Ukrajine