Kuleba: Krvácame, ale pred Rusmi nekapitulujeme. Bránime sa ďalej

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba povedal, že Kyjev sa pred Ruskom na rozhovoroch o invázii neskloní, a obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina, že rozkazom na uvedenie jadrových síl do najvyššieho stavu pohotovosti sa snaží zvýšiť "tlak". Informovali o tom tlačová agentúra AFP a portál britskej stanice BBC.

27.02.2022 16:53
Dmytro Kuleba Foto: ,
Dmytro Kuleba
debata (43)

„Nepodľahneme, nekapitulujeme, nevzdáme sa ani jediného kúska svojho územia,“ uviedol Kuleba na tlačovej konferencii vysielanej online.

Kuleba zdôraznil, že ak Rusko, ktoré vo štvrtok napadlo Ukrajinu, použije proti nej jadrové zbrane, bude to „pre svet katastrofa“.

„Ale to nás nezlomí,“ vyhlásil.

Jeho výroky nasledovali po tom, čo ruský prezident Putin nariadil armáde, aby uviedla svoje jadrové sily do „osobitného stavu pohotovosti“ – čo je najvyšší stupeň pohotovosti.

charkov Čítajte viac Štvrtý deň: Putin aktivoval jadrové rakety, EÚ nakúpi Ukrajine zbrane

Ukrajinský minister na tlačovej konferencii dodal: „Tento príkaz prezidenta Putina prišiel krátko po oznámení, že delegácie oboch krajín sú pripravené stretnúť sa (na mierových rokovaniach).“

„Tento oznam alebo príkaz vnímame ako pokus zvýšiť tlak na ukrajinskú delegáciu. Ale my sa pred týmto tlakom neskloníme. Na rozhovory pôjdeme s veľmi jednoduchým postojom. Pôjdeme si tam vypočuť, čo chce Rusko povedať, a povieme im, čo si o tom všetkom myslíme,“ vysvetlil Kuleba.

Dodal: „Ukrajina sa nerúca. Krvácame, ale ďalej sa úspešne bránime.“

Kancelária ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského predtým v nedeľu oznámila, že Ukrajina súhlasí s rokovaniami s Ruskom na bieloruských hraniciach. Kancelária na sociálnej sieti Telegram uviedla, že ukrajinská a ruská delegácia sa stretnú „bez predbežných podmienok“ neďaleko rieky Pripiať na ukrajinsko-bieloruskej hranici.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Dmytro Kuleba