Rusko vznieslo ďalšiu podmienku: Zoznam zbraní, ktoré na Ukrajine nikdy nebudú

Je potrebné určiť konkrétne typy útočných zbraní, ktoré na Ukrajine nebudú nikdy rozmiestnené, vyhlásil minister zahraničných vecí Ruska Sergej Lavrov.

02.03.2022 18:41 , aktualizované: 19:15
Británia Rusko Ukrajina vojna svet protesty Foto: ,
Plagát s krvavým odtlačkom dlane na tvári ruského prezidenta Vladimira Putina visí na stĺpe počas protestu proti vojne na Ukrajine pred budovou ruskej ambasády v Londýne v utorok 1. marca 2022.
debata

Informovala o tom agentúra TASS. Podľa agentúry Reuters tiež uviedol, že Moskva je naďalej odhodlaná dosiahnuť „demilitarizáciu“ Ukrajiny, ktorú Kremeľ odôvodnil inváziu do susednej krajiny. Šéf ruskej diplomacie zároveň uviedol, že nevylučuje, že „niekto chcel, aby Rusko zatiahli do Západom umelo vytvoreného konfliktu“ na Ukrajine.

Moskva pri rokovaniach s Ukrajinou nepožaduje kapituláciu, ale navrhuje dohodu, ktorá zaistí zákonné práva všetkým národom tejto krajiny, cituje agentúra TASS Lavrova, ktorý to podľa nej uviedol v rozhovore pre stanicu Al-Džazíra.

Sergej Lavrov Čítajte viac Lavrov: Tretia svetová vojna by bola jadrová a zničujúca

„Nemyslím, že to (požiadavky Ruska) možno takto kvalifikovať. Nejde o termín, ktorý sa má použiť. Ponúkame dohodu. Zaistí zákonné práva všetkých národov, ktoré žijú na Ukrajine, čo zahŕňa všetky národnostné menšiny,“ uviedol Lavrov. Moskva pôvodne rozhovory podmieňovala požiadavkou, aby ukrajinská strana najprv zložila zbrane. Dnes popoludní ruský vyjednávač oznámil, že súčasťou rozhovorov, ktoré by mali začať vo štvrtok, bude aj otázka prímeria.

Parametre „demilitarizácie“ Ukrajiny ešte neboli dohodnuté, v krajine by nemali byť žiadne zbrane, ktoré by mohli ohroziť bezpečnosť Ruska, vyhlásil Lavrov. „Ruský prezident Vladimir Putin jasne načrtol našu pozíciu, s ktorou naša delegácia prišla na rokovania s Ukrajincami v Bielorusku. Krym je súčasťou Ruska. Uznanie Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky v rámci hraníc Doneckej a Luhanskej oblasti,“ dodal. Podľa agentúry TASS zdôraznil, že je potrebné dosiahnuť „denacifikáciu“ Ukrajiny, ktorú tiež Moskva uviedla ako dôvod pre inváziu.

Umelý konflikt vyvolaný Západom

Lavrov ďalej uviedol, že nevylučuje, že „niekto chcel, aby Rusko uviazlo v umelo vytvorenom konflikte“ na Ukrajine a zároveň obvinil z jeho vytvorenia Západ. „Západní politickí analytici teraz píšu, že to umožní rozviazať Američanom ruky a pracovať na zadržiavaní Číny,“ nechal sa počuť.

Podľa agentúry Reuters Lavrov ďalej uviedol, že o svojich vodcoch musia rozhodnúť Ukrajinci. O ich súčasnom prezidentovi Volodymyrovi Zelenskom vyhlásil, že klamal, keď sľuboval, že v krajine obnoví poriadok. „Zelenskyj neurobil nič s pokračujúcou krvavou vojnou proti vlastnému ľudu. V skutočnosti klamal, keď sľuboval obnovenie poriadku, keď sa podpisovali početné dohody so zástupcami Donbasu,“ citovala ruského ministra zahraničných vecí agentúra TASS.

Ukrajina / Rusko / Invázia / Vojna na Ukrajine / Čítajte viac 7. deň: Rusi v Chersone. Rusko prvýkrát zverejnilo počty obetí
debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Sergej Lavrov #vojna na Ukrajine