New York Times: Čína žiadala Rusko nespustiť inváziu pred koncom olympiády

Vedela Čína o plánoch Ruska napadnúť Ukrajinu? Článok amerického denníka The New York Times o správe západnej tajnej služby, ktorá to naznačuje, označila Čína za špekuláciu, ktorá sa ju snaží očierniť.

03.03.2022 06:00
Otvárací ceremoniál, Peking 2022 Foto:
Olympijský oheň na štadióne Vtáčie hniezdo v Pekingu, otvárací ceremoniál zimnej olympiády 2022.
debata (4)

Vysokopostavení čínski predstavitelia požiadali na začiatku februára ruských činiteľov, aby Moskva nespúšťala inváziu na Ukrajinu pred koncom zimných olympijských hier v Pekingu. Uviedol to denník The New York Times (NYT) s odvolaním sa na amerických a európskych činiteľov, ktorí sa zase odvolávali na správu západnej tajnej služby.

Podľa NYT správa naznačuje, že Peking mal určitý stupeň znalosti o ruských plánoch či zámeroch vykonať inváziu na Ukrajinu ešte predtým, ako Moskva minulý týždeň operáciu začala.

Oboznámený zdroj, ktorý si vzhľadom na citlivosť záležitosti neprial byť menovaný, agentúre Reuters uviedol, že podľa správy Čína túto požiadavku skutočne vzniesla. Odmietol ale uviesť podrobnosti.

„Tvrdenia uvedené v príslušných správach sú špekulácie bez akéhokoľvek opodstatnenia a majú za cieľ obviniť a očierniť Čínu,“ uviedol hovorca čínskeho veľvyslanectva vo Washingtone Liou Pcheng-jü.

Americké ministerstvo zahraničia, Ústredná spravodajská služba (CIA) ani Rada pre národnú bezpečnosť (NSC), ktorá je poradným orgánom amerického prezidenta, na žiadosť o komentár nereagovali.

Po týždňoch varovania zo strany západných predstaviteľov začalo Rusko plnohodnotnú inváziu na Ukrajinu 24. februára – len niekoľko dní po skončení zimných olympijských hier v Pekingu.

Komunikáciu medzi čínskymi a ruskými predstaviteľmi zachytila ​​jedna zo západných spravodajských služieb. Činitelia, ktorí správu preverovali, ju považujú za dôveryhodnú, uviedol NYT.

Jeden z predstaviteľov administratívy prezidenta Joea Bidena, ktorý bol podľa denníka so spravodajskými informáciami oboznámený, uviedol, že správa priamo nenaznačovala, že rozhovory o invázii prebiehali na úrovni čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga a jeho ruského náprotivku Vladimira Putina.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Rusko #Ukrajina #vojna na Ukrajine