Snemovňa schválila vydanie Babiša na stíhanie v kauze Čapí hnízdo

Poslanecká snemovňa českého parlamentu vo štvrtok schválila vydanie bývalého premiéra Andreja Babiša na trestné stíhanie pre kauzu Čapí hnízdo.

03.03.2022 13:39
babiš Foto: ,
Andrej Babiš
debata

Politikovo vydanie podporili členovia takmer všetkých poslaneckých klubov. Zo 176 prítomných poslancov za hlasovalo 111 z nich. Proti hlasovalo len 65 členov klubu Babišovho hnutia ANO. Snemovňa sa vydaním Babiša, ktorý je podozrivý z finančného podvodu a poškodenia finančných záujmov Európskej únie, zaoberala už po tretí raz, informuje spravodajský portál TN.cz.

Štátne zastupiteľstvo je na stíhanie Babiša pripravené a v súčasnosti čaká len na doručenie písomného rozhodnutia o jeho vydaní. Presný termín začatia súdu však nie je známy.

Obvinenia sa týkajú farmy Čapí hnízdo, ktorá dostala dotácie z európskych zdrojov po tom, ako jej vlastníctvo prešlo z Babišovho konglomerátu Agrofert na jeho rodinných príslušníkov. Eurofondy boli určené pre malé a stredne veľké podniky, pod ktoré Agrofert nespadá. Agrofert neskôr prevzal späť vlastníctvo farmy. Babiš previnenie popiera a obvinenia voči nemu označuje za politicky motivované.

Andrej Babiš Čítajte viac Andreja Babiša opäť zvolili za predsedu hnutia ANO
debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Andrej Babiš #Čapí hnízdo