Putin: Bezletová zóna znamená vstup do ozbrojeného konfliktu

Šéf Kremľa varoval pred zriadením bezletovej zóny nad Ukrajinou, ktoré žiada Kyjev. Rusko by to považovalo za vstup do ozbrojeného konfliktu.

05.03.2022 17:21

Ruský prezident Vladimír Putin považuje za úplne správne rozhodnutie neobmedzovať takzvanú špeciálnu vojenskú operáciu na Ukrajine len na oblasť Donbasu. Tvrdí, že ruské jednotky už zničili takmer všetku ukrajinskú vojenskú infraštruktúru, protivzdušnú obranu vraj prakticky zlikvidovali. Šéf Kremľa to podľa agentúr povedal na stretnutí so stevardkami z najväčšej ruskej leteckej spoločnosti Aeroflot, ktorú tvrdo postihli západné sankcie.

Podľa Putina bolo rozhodnutie o invázii na Ukrajinu ťažké. Vraj ho k tomu priviedli snahy Kyjeva získať jadrový status. „Za oceánom im pomôžu a v tom okamihu sa naším protivníkom stane NATO,“ cituje ruskojazyčná verzia BBC Putina.

Dôkazom toho, že sa Ukrajina snaží získať jadrové zbrane, bolo pre Putina vystúpenie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na bezpečnostnej konferencii v Mníchove 19. februára. BBC uvádza, že Zelenskyj v prejave nehovoril o vývoji jadrových zbraní. Pohrozil ale, že by Ukrajina mohla vypovedať dohody uzavreté na základe Budapeštianskeho memoranda, v ktorom Rusko, USA a Británia sľúbili v roku 1994 Ukrajine bezpečnosť výmenou za to, že sa vzdala jadrových zbraní z čias ZSSR.

VIDEO: Propagačné video Ministerstva obrany Ruskej federácie, ruské jednotky sa presúvajú do Kyjevkej oblasti. Útok na Ukrajinu stále označuje ako „špeciálnu vojenskú operáciu“.

Video

Šéf Kremľa varoval pred zriadením bezletovej zóny nad Ukrajinou, ktoré požaduje Kyjev. „Akýkoľvek krok týmto smerom budeme považovať za účasť na ozbrojenom konflikte tej krajiny, z ktorej územia bude prichádzať nebezpečenstvo pre našich vojakov,“ povedal.

Dodal, že nebude hrať úlohu, k akej vojenskej organizácii táto krajina patrí. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v piatok povedal, že aliancia nevyhlási nad Ukrajinou bezletovú zónu, pretože by to viedlo k rozšíreniu konfliktu za jej hranice.

Putin inváziu na Ukrajinu, o ktorej hovorí ako o špeciálnej vojenskej operácii, obhajuje potrebou chrániť ruskojazyčné obyvateľstvo na východe Ukrajiny aj vlastné záujmy Ruska. Jej cieľom je vraj Ukrajinu demilitarizovať a denacifikovať.

Západ ruský útok na Ukrajinu považuje za porušenie medzinárodného práva a porušenie ukrajinskej suverenity. Kvôli tomu na Moskvu uvalil sériu tvrdých sankcií. Podľa Putina je tento krok podobný vyhláseniu vojny.

chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine