Izraelský premiér sa snaží vyrokovať mier, bol u Putina: Šance sú malé

Izrael sa bude podľa premiéra Naftaliho Bennetta aj naďalej snažiť pomôcť pri riešení rusko-ukrajinskej krízy. Šance na úspech ale podľa neho nie sú veľké.

06.03.2022 06:52 , aktualizované: 13:02
Olaf Scholz, Naftali Bennett Foto: ,
Nemecký kancelár Olaf Scholz (vľavo) a izraelský premiér Naftali Bennett počas návštevy pamätníka holokaustu Jad Va-šem v Jeruzaleme 2. marca 2022.

„Ako všetci vieme, situácia na mieste nie je dobrá. Ľudské utrpenie je obrovské a pravdepodobne bude ešte väčšie, ak sa nič nezmení,“ citoval Bennetta izraelský denník The Times of Israel. „Sú tam aj Izraelci, ktorí sa potrebujú vrátiť domov a židovské komunity v núdzi, ktoré potrebujú pomoc,“ dodal minister.

Bennett doplnil, že židovský štát bude pri riešení krízy aj naďalej pomáhať, ako bol požiadaný. „Aj keby existovala len malá šanca, že naše sprostredkovateľské úsilie bude úspešné, je morálnou povinnosťou Izraela sa o to pokúsiť,“ povedal.

O sprostredkovanie medzi Ruskom a Ukrajinou sa snaží aj Turecko. Agentúra RIA Novosti v nedeľu uviedla, že turecký prezident Recep Tayyip Erdogan zhruba hodinu telefonoval s ruským prezidentom Putinom. Podrobnosti k telefonátu zatiaľ zverejnené neboli. Erdoganov hovorca skôr uviedol, že turecký prezident predstaví Putinovi svoj návrh na riešenie krízy.

Bennett bol u Putina aj U Scholza

Izraelský premiér Naftali Bennett, ktorý v sobotu návštevou u ruského prezidenta Vladimíra Putina v Moskve a telefonátom s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským začal svoju sprostredkovateľskú misiu v snahe o ukončenie vojny na Ukrajine, hovoril aj s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom.

Hlavná pozornosť sa počas rozhovoru, ktorý trval asi 90 minút, sústredila na výsledky Bennettovho rokovania v Moskve, uviedol hovorca nemeckej vlády podľa agentúr. Obaja šéfovia vlád sa dohodli zostať v tesnom kontakte a za spoločný cieľ označili ukončenie vojny na Ukrajine, a to čo najskôr. „O obsahu rokovaní uniklo len málo podrobností,“ poznamenala agentúra AFP. Zo stretnutia Putina s Bennettom žiadne závery nezverejnili.

Bennett sa zatiaľ nepripojil k medzinárodnému odsudzovaniu ruskej invázie na Ukrajinu. Premiér zdôrazňuje silné väzby, aké spájajú Izrael s Moskvou a Kyjevom. Kvôli tejto blízkosti k obom bojujúcim stranám sa Izrael ponúkol ako prostredník, čo podporili ukrajinskí predstavitelia, pripomenula AFP.

Bennett je nábožensky založený Žid, ktorý obvykle nepracuje počas sobôt, čo je židovský sviatočný deň šabat, zasvätený odpočinku. Výnimkou sú mimoriadne okolnosti, dodala agentúra.

Bennett do Moskvy zavítal ako vôbec prvý zahraničný líder od ruskej invázie na Ukrajinu. Po trojhodinovom rokovaní s Putinom hovoril cez telefón so Zelenským, ešte predtým, než odcestoval do Berlína. Z Nemecka sa vracia do Izraela. Podľa komuniké izraelskej vlády premiér hovoril s ukrajinským prezidentom Zelenským dvakrát.

Ešte pred stretnutím s ruským prezidentom Bennett svoju misiu konzultoval so Spojenými štátmi, Nemeckom a Francúzskom, čo potvrdil aj Elyzejský palác.

Závisí to od Putina

Bennetta sprevádzal minister pre výstavbu Zeev Elkin, ktorý hovorí po rusky a ktorý je pôvodom z Ukrajiny.

Podľa izraelskej tlače premiérova cesta do Moskvy privádza Izrael späť do centra medzinárodného diania, ale komentátori vidia Bennetttove šance na ovplyvnenie ruského postoja ako mizivé, poznamenala AFP.

„Všetko závisí od Putinovho duševného stavu. Rusko je v súčasnosti v inej pozícii ako pred vojnou a Putin možno hľadá východisko. Naftali Bennett by tak mohol byť tým, kto mu ho ponúkne,“ povedal AFP trochu viac optimisticky naladený bývalý izraelský veľvyslanec v USA Michael Orén.

chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Nemecko #Rusko #Ukrajina #vojna na Ukrajine