Skončilo sa tretie kolo mierových rokovaní. Posun nenastal

Skončilo sa tretie kolo mierových rozhovorov medzi Ukrajinou a Ruskom, ktoré sa v pondelok konalo v Bielorusku. Oznámila to agentúra AFP s odvolaním sa na vyjadrenie ruského veľvyslanectva.

07.03.2022 15:10 , aktualizované: 19:44
debata (40)

Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak podľa stanice Sky News uviedol, že tretie kolo rokovaní neprinieslo výrazné zlepšenie celkovej situácie. Dodal však, že pri rokovaniach došlo k malému pokroku ohľadne logistiky humanitárnych koridorov, a teda evakuácie civilistov.

Zároveň uviedol, že obe strany budú v rozhovoroch o prímerí pokračovať.

Ruské ministerstvo obrany v pondelok oznámilo, že od rána otvára dovedna šesť humanitárnych koridorov vo viacerých ukrajinských mestách a pozastavuje paľbu, približuje Sky News.

Niektoré koridory však vedú do Bieloruska alebo Ruska, čo Ukrajina označila za „nemorálne“. Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí neskôr v priebehu dňa obvinilo Moskvu z toho, že napriek prísľubu koridorov a zastavenia paľby pokračovala v ostreľovaní ukrajinských miest vrátane Kyjeva, uviedla Sky News.

Rozhovory prebiehali na bieloruskej strane Bielovežského pralesa – národného parku ležiaceho pri poľsko-bieloruských hraniciach. Bieloruská agentúra Belta zverejnila na sociálnej sieti Telegram fotografiu ruskej a ukrajinskej delegácie. Zároveň uviedla, že rokovania sa majú zaoberať „humanitárnymi koridormi na evakuáciu civilistov z Ukrajiny“.

Poradca ruského prezidenta Vladimir Medinskij, ktorý je vedúcim ruskej delegácie, podľa TASS uviedol, že ruská strana je pripravená rokovať s ukrajinskými predstaviteľmi tak dlho, koľko bude potrebných na dosiahnutie dohody.

Rusko Ukrajina konflikt vojna EÚ sankcie Kremeľ Čítajte viac Rusi stanovili cenu za mier. Kremeľ chce Ukrajinu mimo blokov aj Krym
40 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine