Podľa očakávania uspela Orbánova kandidátka. Maďarsko má prvýkrát prezidentku

Prezidentkou Maďarska v nadchádzajúcom päťročnom období bude nominantka vládneho bloku Fidesz-KDNP Katalin Nováková, rozhodli vo štvrtok v Budapešti poslanci Národného zhromaždenia.

10.03.2022 12:12 , aktualizované: 11.03.2022 16:32
Nováková Foto:
Nová maďarská prezidentka Katalin Nováková sa usmieva po zložení prísahy v parlamente v Budapešti vo štvrtok 10. marca 2022.
debata (88)

V tajnom hlasovaní ju podporilo 137 poslancov Fidesz-KDNP. Informuje o tom spravodajca TASR. Štyridsaťštyriročná Nováková je prvou ženou na čele Maďarska.

Kandidáta opozičného zoskupenia V jednote za Maďarsko Pétera Rónu volilo 51 poslancov. Poslanci opozície na vyhlásenie výsledkov volieb prezidenta neprišli do rokovacej sály. Novej prezidentke zablahoželal aj Róna.

Úrad od súčasného prezidenta Jánosa Ádera prevezme nová hlava štátu 10. mája.

Prvá cesta do Varšavy

Nováková, ktorá po zvolení zložila slávnostný sľub, sa stala najmladšou prezidentkou v rámci Európskej únie. Vo svojom prejave pred poslancami Nováková zdôraznila, že vojnu, ktorá zúri na Ukrajine, nemožno ničím ospravedlniť. „Nenechajme, aby s našimi životmi hrali ruskú ruletu,“ povedala a dodala, že úlohou Maďarska je postarať sa o utečencov a zachovať maďarskú menšinu žijúcu v ukrajinskej Zakarpatskej oblasti.

Nováková vyhlásila, že bude pracovať na zachovaní súčasného právneho poriadku a ústavy, čo je podľa pozorovateľov odkaz pre opozíciu pre prípad jej víťazstva v aprílových parlamentných voľbách. Oznámila tiež, že jej prvá oficiálna zahraničná cesta povedie do Varšavy.

Katalin Novák Čítajte viac Orbán si bude novú prezidentku voliť 10. marca, výsledok je vopred jasný

Gratuloval aj Putin

Medzi prvými gratulantmi k zvoleniu Novákovej za prezidentku bol aj ruský prezident Vladimir Putin. Informuje o tom spravodajca TASR odvolávajúc sa na piatkové správy maďarských komerčných médií.

„Dúfam, že vaša činnosť vo funkcii prezidentky prispeje k ďalšiemu rozvoju vzájomne výhodných rusko-maďarských vzťahov,“ píše sa vo vyhlásení Putina zverejnenom na webovej stránke Kremľa, z ktorého citujú maďarské komerčné médiá.

Novákovej zagratulovala aj slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Podľa prezidentky sú vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom výnimočné, pretože obe krajiny spája bohatá história, ale aj obrovské množstvo kultúrnych, občianskych, ale najmä pozitívnych medziľudských vzťahov.

Kríza, ktorej predchádzala erózia demokracie

Prezidentka v liste zdôraznila, že v tomto mimoriadne náročnom období, keď svet čelí pandémii a vojne, sú dobré susedské a priateľské vzťahy osobitne cennou hodnotou. „Rusko sa ničím nevyprovokovanou agresiou voči Ukrajine snaží podkopať základy európskej bezpečnostnej architektúry. Zároveň explicitne spochybňuje nielen našu bezpečnosť, ale aj suverenitu. Sú to tiež chvíle, keď plne doceňujeme význam našej civilizačnej príslušnosti k Európskej únii a sily nášho spojenectva v Severoatlantickej aliancii,“ uvádza sa v liste hlavy štátu.

Čaputová tvrdí, že nesmieme zabúdať na to, že tejto bezprecedentnej kríze predchádzalo dlhé obdobie erózie demokracie, nezávislých inštitúcií a médií vo svete, ako aj poklesu dôvery v európske hodnoty a princípy právneho štátu, sprevádzané intenzívnym dezinformačným tlakom. „Sme očitými svedkami toho, aká krehká môže byť nielen naša sloboda a demokracia, ale aj bezpečnosť, ak sa o ňu nestaráme. Verím, že do svojho úradu a misie nastupujete s týmto vedomím a skúsenosťou, ktorá je aj v našej generácii stále mimoriadne intenzívne prítomná,“ uviedla prezidentka, ktorá Novákovej zaželala veľa úspechov s tým, že sa teší na ich spoločné stretnutie a spoluprácu.

Profil novej maďarskej prezidentky Katalin Novákovej

  • Bývalá ministerka pre záležitosti rodiny Nováková bola v rokoch 2017 až 2021 podpredsed­níčkou vládnej strany Fidesz. Táto strana ju tiež vlani v decembri nominovala na prezidentku. Nováková v reakcii uviedla, že prijatie nominácie je pre ňu poctou: „Pre mňa sú najdôležitejšie maďarské rodiny a maďarské deti a chcem pre nich pracovať aj v budúcnosti,“ uviedla s tým, že inšpiráciu a silu čerpá zo svojej vlastnej rodiny a tiež z viery v boha. „Som pripravená slúžiť celému maďarskému národu,“ vyhlásila. „A rovnako dôležité je pre mňa, aby sme dokázali odovzdať našu planétu Zem našim deťom a vnúčatám v lepšom stave, než sme ju zdedili,“ dodala. „Ale aby sme tento cieľ mohli dosiahnuť, musíme tie deti a vnúčatá najprv mať,“ povedala.
  • Maďarská opozícia Novákovú označila za „nevhodnú kandidátku“ na prezidenta. Politička podľa opozície v rámci strany Fidesz zastáva podobné názory ako premiér Viktor Orbán.
  • Katalin Éva Veresné Nováková sa narodila 6. septembra 1977 v Segedíne. Vyštudovala ekonómiu na Korvínovej univerzite v Budapešti a právo na univerzite v Segedíne, štúdiá si doplnila na francúzskej univerzite Paris Nanterre. V roku 2001, za prvej vlády Orbána, začala pracovať na ministerstve zahraničia, na starosti mala záležitosti EÚ.
  • V roku 2010 sa stala ministerskou poradkyňou a o dva roky neskôr ju vymenovali za šéfku oddelenia na ministerstve ľudských zdrojov. V roku 2014 tam bola menovaná za štátnu tajomníčkou pre rodinu a záležitosti mládeže. V októbri 2020 sa stala ministerkou pre záležitosti rodiny, v úrade zotrvala do minulého decembra.
  • Nováková, od roku 2018 poslankyňa maďarského parlamentu, sa stane prvou ženou na čele Maďarska. Vo svojich 44 rokoch bude aj najmladšia z doterajších hláv štátu. „Kto sa domnieva, že budem v úrade len figúrkou, nepodceňuje mňa, ale všetky ženy,“ uviedla pre web index.hu.
  • Je tiež podpredsedníčkou Medzinárodnej ženskej demokratickej únie (IWDU). Publikuje analýzy a štúdie na tému prorodinnej politiky. Hovorí po francúzsky, anglicky, nemecky a španielsky.
  • Magazín Forbes ju v roku 2020 označil za najvplyvnejšiu ženu v maďarskom verejnom živote.
  • Matka troch dospievajúcich detí je vydatá za Istvána Attilu Veresa.
88 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Katalin Nováková