Varšava žiada medzinárodnú pomoc. Stala sa kľúčovou destináciou pre utečencov

Varšavský primátor žiada medzinárodnú pomoc, pretože poľské hlavné mesto je zahltené utečencami z Ukrajiny. Do metropoly prichádza viac ako desatina všetkých ľudí, ktorí utekajú pred vojnou vo vlasti. Niektorí z nich sa snažia zostať v meste, ďalší využívajú Varšavu ako tranzitný bod pri ceste ďalej na západ, čo mení mestské stanice na preplnené centrá, kde ľudia táboria na zemi, píše agentúra AP.

11.03.2022 17:27
debata (12)

„Máme čo do činenia s najväčšou migračnou krízou v dejinách Európy od druhej svetovej vojny… Situácia je každým dňom zložitejšia a zložitejšia,“ povedal primátor Rafal Trzaskowski a dodal, že „najväčšia výzva je len pred nami“.

Prijatie, ktoré Varšava poskytla Ukrajincom v čase, keď susedná krajina bojuje proti ruskej invázii, je srdečné. Po celom meste sa ľudia mobilizujú, aby pomohli. Prijímajú Ukrajincov do svojich domovov, zhromažďujú dary a pracujú ako dobrovoľníci v prijímacích strediskách. Na pomníkoch a autobusoch v meste na znamenie solidarity veje modro-žltá ukrajinská vlajka.

Výzva je však obrovská. Veľkú časť záťaže zatiaľ nesú dobrovoľníci, ktorí si berú voľno z práce, čo je situácia, ktorá nie je dlhodobo udržateľná.

Trzaskowski dnes poznamenal, že napríklad detskí psychológovia pomáhajú utečencom ako dobrovoľníci, ale čoskoro sa budú musieť vrátiť do svojich zamestnaní.

Rastúcim problémom je aj ubytovanie. Keď vojna vypukla, 95 percent Ukrajincov prichádzajúcich do Varšavy boli ľudia, ktorí tam už mali priateľov alebo rodinu a tí sa ich ujali. Dnes tvorí táto skupina 70 percent prichádzajúcich, čo znamená, že 30 percent utečencov „potrebuje strechu nad hlavou“ a ďalšiu podporu, uviedol primátor.

Pokles schopnosti mesta absorbovať obrovské množstvo prichádzajúcich sa objavuje v čase, keď prichádzajú ľudia, ktorí zažili väčšiu traumu ako tí, čo prišli skôr, alebo sú zraniteľnejší.

Vo štvrtok večer dorazilo na poľský hraničný prechod Medyka 15 postihnutých ukrajinských detí, ktoré potom špeciálny provizórny zdravotnícky vlak odviezol do rôznych nemocníc v krajine. Podľa anesteziológa z Varšavy Dominika Daszutu bola súprava vybavená prostriedkami na intenzívnu starostlivosť.

„Na začiatku sem prichádzali ľudia, ktorí utekali v panike pred vojnou, ktorú videli v médiách a počuli o nej. Teraz zisťujeme, že sú tu ľudia, ktorí utekajú pred bombami,“ popísala Dorota Zawadzká, detská psychologička a dobrovoľníčka zo strediska pre utečencov vo varšavskom športovom centre Torwar. „Je to úplne iný typ utečencov. Bojí sa všetkého. Sedí vo svojich bundách. Deti sú vystrašené, nechcú sa hrať, ich matky majú prázdne oči,“ dodala.

Tridsaťpäťročná Lena Nagirnjaková z Kyjeva našla so svojimi deťmi útočisko v Torware, aj keď pôvodne dúfala, že zostane na Ukrajine. Nakoniec utiekli pešo z Buči do Irpine potom, čo počuli nízko nad hlavou letieť bombardér. „Druhý deň bola ulica, po ktorej sme išli, bombardovaná. Keby sme odišli o deň neskôr, mohli sme zomrieť,“ povedala.

Podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) prinútila vojna k úteku už 2,5 milióna ľudí, a viac ako polovica z nich zamierila do Poľska. K dnešnému dňu vstúpilo do krajiny viac ako 1,5 milióna utečencov, oznámila poľská pohraničná stráž.

Trzaskowski uviedol, že od začiatku vojny prešlo Varšavou vyše 320-tisíc ľudí a zhruba 230-tisíc ich v metropole, kde žije vyše 1,7 milióna obyvateľov, zostalo.

Poľský parlament schválil zákon ponúkajúci ľuďom 40 zlotých (8,36 eur) denne za každého utečenca, ktorému poskytnú prístrešie. Je to súčasť nového balíčka, ktorý tiež ponúka určitú finančnú pomoc a zdravotné poistenie Ukrajincom.

V Nemecku sa prílev utečencov zatiaľ sústredí na Berlín, ktorý je vzdialený asi hodinu cesty od poľských hraníc a je hlavným cieľom vlakov a autobusov z Poľska. Úrady zaznamenávajú príchod viac ako 10-tisíc ľudí denne a snažia sa prichádzajúcich rozprestrieť po celej krajine s tým, že inde v Nemecku majú väčšiu šancu získať bývanie a rýchly prístup k lekárskej starostlivosti.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #vojna na Ukrajine