Saudská Arábia popravila za jeden deň 81 ľudí

V Saudskej Arábii bolo za jeden deň popravených 81 ľudí odsúdených okrem iného za vraždu či terorizmus.

12.03.2022 14:51 , aktualizované: 16:16
Väzeň / Väznica / Mreže / Väzenie / Foto: ,
Ilustračné foto
debata (45)

S odvolaním sa na ministerstvo vnútra o tom informovala saudskoarabská štátna tlačová agentúra SPA. Podľa agentúry Reuters bolo medzi popravenými sedem Jemencov a jeden Sýrčan.

„Tieto osoby (…) boli odsúdené za rôzne zločiny vrátane vrážd nevinných mužov, žien a detí. Medzi trestné činy týchto osôb patrí aj sľub vernosti zahraničným teroristickým organizáciám, ako je Islamský štát, Al-Kájda a Húsíovia (jemenskí šiitski povstalci), útoky na obyvateľov kráľovstva a cesty do oblastí regionálnych konfliktov s cieľom pripojiť sa k teroristickým organizáciám,“ oznámilo ministerstvo vnútra.

Ako ďalšie príklady zločinov uviedlo „útoky na štátnych zamestnancov a životne dôležité hospodárske objekty, zabitie príslušníkov poriadkových síl a zmrzačenie ich tiel a nastraženie nášľapných mín, ktorých cieľom boli policajné vozidlá“. Odsúdení sa tiež podľa rezortu dopustili únosu, mučenia, znásilnenia a pašovania zbraní do Saudskej Arábie.

„Obvineným bolo poskytnuté právo na obhajcu a počas súdneho procesu (…) im boli zaručené všetky práva podľa saudskoarabských zákonov,“ uviedla agentúra SPA. Posledná hromadná poprava sa v kráľovstve odohrala v januári 2016, kedy prišlo o život 47 ľudí vrátane významného opozičného šiitskeho duchovného, ​​ktorý organizoval demonštrácie.

V roku 2019 kráľovstvo pri hromadných popravách po celej krajine za údajné zločiny súvisiace s terorizmom sťalo 37 saudskoarabských občanov, väčšinou menšinových šiitov.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Saudská Arábia #hromadné popravy