Vykoľajenie vlaku na juhovýchode Konga si vyžiadalo najmenej 61 obetí

Najmenej 61 ľudí zahynulo v noci na piatok na juhovýchode Konžskej demokratickej republiky, kde sa vykoľajil vlak. Vlakové nešťastie v Kongu je medzi desiatimi najhoršími v Afrike za posledných 20 rokov.

12.03.2022 22:57
debata

Išlo o nákladnú súpravu, ktorá aj napriek zákazu prevážala „niekoľko stoviek pasažierov“, uviedol šéf infraštruktúry Národnej železničnej spoločnosti Konga.

V tejto fáze je „počet mŕtvych 61 mužov, žien a detí“ a „52 zranených bolo evakuovaných“, povedal za železničnú spoločnosť Marc Manyonga Ndambo. „Niektoré telá sú stále uväznené vo vagónoch, ktoré spadli do roklín,“ dodal.

Vlak podľa neho pozostával z 15 vagónov, z ktorých 12 bolo prázdnych. Súprava išla z provincie Haut-Lomami a smerovala do baníckeho mesta Tenke neďaleko Kolwezi, metropoly susednej provincie Lualaba.

Súprava sa vykoľajila pred polnocov pri obci Buyofwe, asi 200 kilometrov od Kolwezi, „v mieste, kde sú strže“, do ktorých spadlo sedem z 15 vagónov. „Môj tím usilovne pracuje na tom, aby sme trať do pondelka spojazdnili,“ povedal Manyonga. K príčinám nehody sa nevyjadril. Jedným z dôvodov mohol byť vek koľají.

Mnohé vlaky v Kongu pochádzajú z koloniálnych čias a neboli dobre udržiavané. Nákladné vlaky sú často využívané nelegálne ako bezplatná forma dopravy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Kongo #vykoľajenie vlaku