Nepokoje na Korzike majú desiatky zranených, demonštranti útočia na vládne budovy

Nepokoje na Korzike vyvolané napadnutím odsúdeného nacionalistu Yvana Colonnu sa naďalej stupňujú. V nedeľu v Bastii protestovali tisíce ľudí, pridalo sa k nim aj zhruba 300 radikálov.

14.03.2022 13:20
debata (29)

Vzduchom lietali kamene a zápalné fľaše, polícia použila vodné delá a slzný plyn. Podľa prefektúry si nedeľné protesty vyžiadali 67 zranených, z toho 44 príslušníkov poriadkových síl, informovali v pondelok francúzske médiá.

Situácia na francúzskom ostrove je už taká vyhrotená, že minister vnútra Gérald Darmanin v pondelok oznámil, že na Korziku v stredu a vo štvrtok priletí. Stretne sa s predstaviteľmi samosprávy aj s demonštrantmi.

Premiér Jean Castex Darmanina poveril dialógom o zmene statusu ostrova a možnom presune časti kompetencií z Paríža do korzickej metropoly Ajaccio. Víkendové násilnosti Darmanin rozhodne odsúdil a vyjadril podporu zraneným strážcom zákona. Vyzval na nastolenie pokoja, bez ktorého podľa neho nemôžu vyjednávanie začať.

Podľa prefektúry sa v nedeľu v Bastii zišlo 7-tisíc ľudí, podľa usporiadateľov 10-tisíc ľudí. V sprievode boli ľudia rôzneho veku, mnohí účastníci mávali korzickými vlajkami a pochod bol najprv veľmi pokojný. Objavovali sa ale aj slogany „francúzsky štát je vrah“ a volanie po slobode v korzičtine.

Najnásilnejšie boli strety blízko budovy prefektúry, kde sa stretli policajti a zamaskovaní mladí demonštranti, ktorí sa hlásia k nacionalistickým skupinám. Podľa bezpečnostného analytika BFM TV na miesto prišli s cieľom napádať poriadkové sily. Po zotmení sa podľa AFP situácia premenila takmer na mestskú guerillu, v uliciach horelo. Zápalné fľaše dopadli do vstupu budovy finančnej správy, kde spôsobili požiar.

Krátko pred začiatkom demonštrácií polícia objavila na jednom mieste blízko vládnych budov asi 300 zápalných fliaš pripravených na bezprostredné použitie, uviedol prokurátor Arnaud Viornery. Prefektúra ľuďom odporučila v noci nevychádzať z domu, pokiaľ to nie je nevyhnutné.

Je to najväčšia policajná operácia na Korzike najmenej za posledných 15 rokov, povedal denníku Le Monde miestny policajt. „Špeciálne jednotky denne použijú stovky granátov, až 1 200 za deň. Za týchto podmienok nevieme, ako dlho situáciu ešte udržíme,“ uviedol rovnaký zdroj.

Protesty na Korzike prepukli na začiatku marca, kedy bol nacionalistický aktivista Yvan Colonna, ktorý si odpykáva trest za vraždu prefekta Clauda Erignaca z roku 1998, násilne napadnutý spoluväzňom. Odvtedy je šesťdesiatjeden­ročný Colonna v kóme.

Ferguson, nepokoje, USA, protesty Čítajte viac Na Korzike vypukli nepokoje, hlásia desiatky zranených
29 debata chyba
Viac na túto tému: #Korzika