V Mexiku zabili ďalšieho novinára

Mexického novinára Armanda Linaresa zavraždili v utorok na západe krajiny. Ide už o ôsmu vraždu zamestnanca médií v Mexiku od začiatku tohto roka, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na úrad miestnej prokuratúry.

16.03.2022 07:53
Mexiko Foto: ,
Ilustračná snímka
debata (6)

Linares pôsobil ako riaditeľ spravodajskej stránky Monitor Michoacán. Prokuratúra spresnila, že ho zastrelili v utorok popoludní miestneho času „v súkromnom dome“ v meste Zitácuaro.

Agentúra AP uviedla, že informácie o možnom motíve vraždy neboli bezprostredne známe, Linares bol však už druhým zamestnancom Monitor Michoacán, ktorého tento rok zabili. Roberta Toleda, kameramana a videoeditora spravodajskej stránky zastrelili 31. januára, keď sa pripravoval na rozhovor v meste Zitácuaro.

Podľa aktivistov zameraných na ochranu médií stoja za mnohými vraždami novinárov v Mexiku predovšetkým kriminálne skupiny, drogové gangy, ale tiež skorumpovaní verejní činitelia, ktorým sa nepozdáva práca novinárov.

Reportéri bez hraníc zaraďujú Mexiko spolu s vojnou zničenou Sýriou a Afganistanom medzi najnebezpečnejšie krajiny sveta pre novinárov. Podľa údajov mexickej vlády zabili v krajine od decembra 2018 už vyše 50 žurnalistov. Vlani boli v Mexiku zabití najmenej siedmi novinári, nedá sa však s určitosťou povedať, že všetky tieto úmrtia súviseli s ich prácou.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #vražda novinára