Pokračovanie článku: Rusi použili hypersonické strely Kinžal. Obrana proti nim nie je

Rusko: Testuje na zemi aj na vode

V roku 2020 oznámilo, že do svojho arzenálu zaradilo riadené hypersonické strely Avangard, ktoré sa uvoľňujú z medzikontinen­tálnych balistických rakiet a sú schopné cestovať v atmosfére viac ako dvadsaťnásobnou rýchlosťou zvuku. Ruský prezident Vladimir Putin strelu vtedy označil za „absolútnu zbraň“, ktorá je podľa neho úplne nezraniteľná prostriedkami protivzdušnej obrany.

Moskva testuje aj hyperzvukové strely Cirkon (Zirkón) odpaľované z lodí či ponoriek a podobné rakety s označením Kinžal, ktoré vypúšťajú stíhačky MiG-31. Raketa Cirkon je podľa údajov uvádzaných ruskou armádou schopná dosiahnuť až deväťnásobok rýchlosti zvuku a pri dolete až 1000 kilometrov môže zasahovať námorné aj pozemné ciele. Podľa prezidenta Putina môžu tieto rakety zasiahnuť akýkoľvek cieľ na Zemi a preniknúť americkou protiraketovou obranou.

Ruská armáda vykonala už niekoľko testov so strelami Cirkon. Prvýkrát táto raketa letela vo februári 2020 z fregaty Admiral Gorškov. Vlani v októbri potom počas jedného dňa vypálila dve strely Cirkon ponorka Severodvinsk, pričom jednu pri vynorení a druhú z hĺbky 40 metrov. Ďalší úspešný test strely Cirkon potvrdil prezident Putin vlani na Štedrý deň.

V sobotu ruské ministerstvo obrany oznámilo, že ruská armáda v bojoch na Ukrajine použila hypersonické strely Kinžal. Strely podľa neho zničili veľký podzemný sklad ukrajinských rakiet a munície v Ivano-Frankivskej oblasti na juhozápade krajiny.

276 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #kinžal #hypersonické rakety