Navaľného odsúdili na deväť rokov za podvod a pohŕdanie súdom

Moskovský súd udelil v utorok lídrovi ruskej opozície Alexejovi Navaľnému trest odňatia slobody v trvaní deväť rokov po tom, ako ho uznal za vinného z podvodu a pohŕdania súdom. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP. Kritik Kremľa musí zaplatiť aj pokutu vo výške približne 10 000 eur.

22.03.2022 08:57 , aktualizované: 15:51
Navaľnyj Foto: ,
Na snímke z videa ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj (vpravo) stojí počas videolinku na súde v meste Pokrov, 100 km východne od Moskvy 22. marca 2022.
debata (46)

Navaľnyj si trest odpyká v trestaneckej kolónii s najvyšším stupňom stráženia. Sudkyňa Margarita Kotovová okrem toho udelila v utorok lídrovi ruskej opozície i pokutu vo výške 1,2 milióna rubľov.

„Putin sa bojí pravdy, vždy som to hovoril. Boj proti cenzúre a prinášanie pravdy ruskému ľudu bolo a bude našou prioritou,“ reagoval Navaľnyj na rozsudok prostredníctvom Instagramu.

Ruský opozičný politik si tento trest odpyká súbežne s 2,5-ročným trestom vyneseným v kauze Yves Rocher, pre ktorý je v trestaneckej kolónii už od februára 2021, približuje AFP.

Ruská prokuratúra pre Navaľného pôvodne žiadala 13 rokov väzenia v zariadení s najvyšším stupňom stráženia. Tento trest mal zahŕňať aj 2,5-ročný trest, ktorý si Navaľnyj aktuálne odpykáva.

Utorkové zasadnutie súdu sa konalo priamo v nápravnovýchovnom tábore č. 2 v meste Pokrov, kde je politik väznený. Ruská polícia krátko po vynesení verdiktu zadržala Navaľného právnych zástupcov Oľgu Michajlovovú a Vadima Kobzeva počas rozhovoru s novinármi.

Alexej Navaľnyj Čítajte viac Navaľnému hrozí ďalších 13 rokov za mrežami

V súčasnom procese prokuratúra Navaľného obvinila z toho, že vraj použil na osobné účely stovky miliónov rubľov prevedené do rôznych fondov vrátane jeho Fondu boja s korupciou. Išlo o peniaze na jeho prezidentskú kampaň v roku 2018, ale úrady opozičníka k voľbám nepustili kvôli predchádzajúcemu odsúdeniu. Podľa obžaloby Navaľnyj vedel, že sa volieb nebude môcť zúčastniť, ale napriek tomu zhromažďoval peniaze, pričom pre seba utratil 356 miliónov z viac ako 588 miliónov rubľov.

Aj za vraždu dávajú menej

Sám Navaľnyj už skôr vyhlásil, že je nevinný, a podotkol, že za vraždu sa obvykle dávajú miernejšie tresty, než aký pre neho teraz žiada prokuratúra.

Štyridsaťpäťročný opozičný predák sa predvlani niekoľko mesiacov zotavoval v Nemecku z otravy, ktorú podľa západných laboratórií spôsobila bojová látka zo skupiny novičok. Navaľnyj obvinil Kremeľ, ten obvinenie odmietol a spochybnil aj otravu. Polícia opozičníka po návrate do vlasti zatkla a teraz si odpykáva zhruba 2,5 roka väzenia kvôli porušeniu podmienky skoršieho rozsudku za údajnú spreneveru. Navaľnyj označil svoje väznenie za politicky motivované. V krajine vlani vypukli kvôli jeho väzneniu rozsiahle protesty, proti ktorým úrady tvrdo zasiahli.

Nobelova cena Čítajte viac Na Nobelovu cenu za mier nominovali Attenborougha, pápeža či Navaľného
46 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #podvod #súdny proces #Alexej Navaľnyj