Nikaragujský velvyslanec: V mojej krajine vládne diktatúra

Nikaragujský veľvyslanec pri Organizácii amerických štátov Arturo McFields v stredu prekvapivo vyhlásil, že v jeho krajine vládne diktatúra.

23.03.2022 18:22
Daniel Ortega / Nikaragua / Foto: ,
Ľudia sledujú inauguráciu prezidenta Daniela Ortegu v nikaragujskom hlavnom meste Managua, január 2022
debata (8)

Podľa neho v krajine nepôsobia nezávislé politické strany a vláda neusporadúva slobodné voľby. Existujúci prezident Daniel Ortega čelí medzinárodnej kritike, že úrady zabránili hlavným opozičným kandidátom, aby sa zúčastnili minuloročných prezidentských volieb.

„Nie je ľahké poukázať na diktatúru v mojej krajine, ale je nemožné ďalej mlčať a ospravedlňovať neospravedlni­teľné,“ uviedol na zasadnutí Organizácie amerických štátov McFields. Uviedol, že v Nikarague neexistuje deľba moci.

Od roku 2018 podľa neho skončilo vo väzení vyše 170 kritikov autoritárskeho prezidenta Ortegu a vyše 350 ľudí prišlo o život, napríklad pri protivládnych demonštráciách. Viac ako 170-tisíc ľudí potom z krajiny odišlo.

McFields ďalej uviedol, že vystúpil v mene tisícov štátnych zamestnancov a vojakov, ktorí „sa musia pretvarovať a plniť rozkazy“, aby si udržali pracovné miesto. Uviedol, že postih zo strany úradov hrozí aj za „obyčajný príspevok na twitteri“.

Veľvyslanec vystúpil deň po tom, čo súd v Nikarague poslal na osem rokov do väzenia opozičnú političku Cristianu Chamorrovú. Tá bola obžalovaná z prania špinavých peňazí a kvôli tomu sa nemohla zúčastniť prezidentských volieb, v ktorých podľa tlače mala šancu na úspech.

Prezident Ortega čelí kritike, že úrady zadržali a znemožnili účasť v minuloročných prezidentských voľbách hlavným predstaviteľom opozície. Ortega, ktorý vládne nepretržite od roku 2006, nakoniec voľby drvivo vyhral.

Podľa odborníkov však ďalší kandidáti boli málo známi a možnosť, že by uspeli, bola veľmi nízka. Spojené štáty a ďalšie západné krajiny uviedli, že hlasovanie nebolo slobodné ani spravodlivé. Ortega, ktorého ďalší štvorročný mandát začal v januári, označil zahraničných kritikov za fašistov a imperialistov. Podmienky, v ktorých sa hlasovanie odohralo, odsúdila aj OAS.

Podľa agentúry EuropaPress patrí McFields ku skúseným diplomatom. Desať rokov pôsobil vo Washingtone a doterajší post zastáva od októbra minulého roka.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Nikaragua #diktatúra