KĽDR po štyroch rokoch odpálila medzikontinentálnu balistickú raketu

Severná Kórea zo svojho východného pobrežia odpálila pravdepodobne novú medzikontinentálnu balistickú strelu (ICBM), ktorá dosiahla výšku viac ako 6 000 kilometrov. Podľa agentúry Reuters to uviedol námestník japonského ministra obrany Maokoto Oniki. Plnohodnotný test medzikontinentálnej strely KĽDR nevykonala od roku 2017.

24.03.2022 08:34 , aktualizované: 25.03.2022 09:46
debata (16)

V tomto roku išlo už o jedenásty test niektorej zo severokórejských rakiet.

Juhokórejský zbor náčelníkov štábov oznámil, že zistil odpálenie „neidentifikovaného projektilu“ z KĽDR. Velenie juhokórejskej armády predpokladá, že išlo o strelu dlhého doletu, možno o medzikontinen­tálnu strelu vypálenú vysoko do vzduchu.

Juhokórejský prezident Mun Če-in novú zbrojnú skúšku KĽDR tvrdo odsúdil a vyhlásil, že severokórejský vodca Kim Čong-un porušil moratórium na odpaly medzikontinen­tálnych balistických striel.

Japonská pobrežná stráž uviedla, že strela dopadla dnes o 15:44 miestneho času (7:44 SEČ) asi 170 kilometrov západne od pobrežia severojaponskej prefektúry Aomori. Pobrežná stráž vyzvala lode, ktoré sa pohybujú v oblasti, aby boli obozretné. Japonský premiér aj juhokórejský prezident zvolali bezpečnostné rady štátu.

Severná Kórea sa naposledy minulý týždeň pokúsila odpáliť pravdepodobne balistickú strelu, ktorá podľa informácií juhokórejskej armády explodovala vo vzduchu krátko po štarte.

Nové sankcie

Spojené štáty v reakcii na raketovú skúšku uvalili voči jednotlivcom a spoločnostiam v Rusku a Severnej Kórei nové sankcie. Americké ministerstvo zahraničných vecí zároveň oznámilo, že sankciami zasiahnuté osoby a spoločnosti sú obvinené z toho, že poskytovali severokórejskému programu vývoja rakiet „citlivé položky“.

„Tieto opatrenia sú súčasťou nášho pokračujúceho úsilia sťažovať Kórejskej ľudovodemokratickej republike napredovanie v jej raketovom programe,“ uviedlo ministerstvo. Sankcie takisto podľa ministerstva upozorňujú na „zápornú rolu, ktorú Rusko zohráva na celosvetovej scéne“ ako šíriteľ predmetných programov.

Ruský veľvyslanec v USA Anatolij Antonov sa k týmto opatreniam podľa AFP vyjadril posmešne a povedal, že postupne zavádzané sankcie svoj cieľ nikdy nedosiahnu.

Tlak na Bidena

OSN zakázala Severnej Kórei vykonávať testy balistických a jadrových zbraní a uvalila na ňu prísne sankcie. KĽDR však tento zákaz pravidelne porušuje.

Podľa analytikov sa Severná Kórea snaží vyvinúť tlak na vládu amerického prezidenta Joea Bidena, aby obnovil s Pchjongjangom rokovania a bol ochotný severokórejskému režimu ponúknuť ústupky v podobe zmiernenia sankcií.

Bidenova vláda ponúkla Pchjongjangu obnovenie rozhovorov, ale trvá na tom, že KĽDR nezíska žiadne úľavy ani ekonomické výhody, kým neprikročí k reálnym krokom smerujúcim k zastaveniu svojho jadrového a raketového zbrojného programu.

Soul a Washington opakovane varovali, že Pchjongjang pripravuje plnohodnotný odpal rakety ICBM. Nový systém ICBM Hwasong-17 Severná Kórea predstavila na vojenskej prehliadke v roku 2020. Aktivita sa podľa agentúry Kjó blížiacimi sa oslavami 110 rokov od narodenia bývalého severokórejského vodcu Kim Ir-sena, ktoré pripadajú na 15. apríla, stupňuje.

kľdr kórea balistická strela raketa Čítajte viac Severná Kórea sa pokúsila neúspešne odpáliť neznámu strelu
16 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #KĽDR #Severná Kórea #Južná Kórea #test rakety